Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 iunie 2023, 12:00 views 880
Strada Buiucani ar putea purta numele lui Anatol Dumitraș
20 iunie 2023, 12:00 views 880

Strada Buiucani ar putea purta numele lui Anatol Dumitraș

Locuitorii din sectorul Buiucani au inițiat o petiție prin care solicită redenumirea străzii „Buiucani” în numele „Anatol Dumitraș”.

Prin această solicitare adresată autorităților locale, locuitorii de pe strada pe care a trăit artistul își exprimă dorința de a-i onora memoria într-un mod permanent și vizibil, transmite noi.md cu referire la stiri.

Inițiativa de redenumire a străzii a venit chiar din partea soției regretatului artist.

„Am creat un grup de inițiativă, locatari ai străzii „Buiucani” din sectorul Buiucani, de a desfășura o acțiune nobilă. Inițiativa de a redenumi strada „Buiucani” în strada „Anatol Dumitraș”, care are o lungime de mai puțin de 1 km, a venit din partea familiei regretatului, anume din partea soției, dna Lidia Dumitraș, în memoria artistului pentru a fi veșnică.

Grupul de inițiativă a lansat petiția către Consiliul Municipal Chișinău cu semnături, prin care solicită redenumirea străzii și formarea, amenajarea unui mic scuar aici, pe strada „Buiucani 5”, lîngă căminul unde a locuit artistul Anatol Dumitraș și a compus cele mai faimoase piese muzicale. Sunt sigură că rezultatul va fi unul cu voturi pro redenumirii străzii. Această inițiativă de a redenumi strada „Buiucani” în strada „Anatol Dumitraș” este susținută de chișinăuieni”, anunță Irina Baran, membră a grupului de inițiativă.

Celebrul artist Anatol Dumitraș, a cărui muzică a constituit coloana sonoră a vieților multora dintre noi, a plecat din viață la vîrsta de numai 60 de ani. Cu toate acestea, moștenirea sa muzicală continuă să trăiască și să inspire generații, de la cei care își aduc aminte de melodiile sale din adolescență, pînă la tinerii care descoperă astăzi farmecul și emoția versurilor sale.

Artistul a contribuit la cultura națională cu nenumărate șlagăre. Printre piesele care l-au consacrat se enumeră: „Prima dragoste”, „Libertate” (interpretă Angela Bucico), „Flori de liliac” (interpretă Ana Barbu), „Dulce-i vinul”, „Polițist”, „Roata vieții”, „Ploaia despărțirii”, „Mîndra mea”, „Mercedes”, „O, inimă, nu mă lăsa”.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

strada , Anatol Dumitraș , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
1380 locuitori

Porumbrei este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Porumbrei și Sagaidacul Nou. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cimișlia și la 50 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1380 de oameni. Satul Porumbrei a fost menționat documentar în anul 1893.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.