Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 iulie 2023, 11:00 views 1380
Ștefăniță, către criticii de pe facebook: ”Mai bine ar fi să ne unim într-o clacă urbană pentru Chișinău”
11 iulie 2023, 11:00 views 1380

Ștefăniță, către criticii de pe facebook: ”Mai bine ar fi să ne unim într-o clacă urbană pentru Chișinău”

După ce ministrul culturii, Sergiu Prodan, a venit cu o critică la adresa primarului Ion Ceban, în care l-a îndemnat să pună pe pauză creativitatea de pe aleea pietonală menționînd că acestea sînt ilegale, cu un comentariu la subiect a venit și expertul în domeniul patrimonial, Ion Ștefăniță.

Acesta cheamă criticii de pe facebook să nu mai comenteze în rețele, ci dimpotrivă să se unească într-o clacă urbană de dragul creării mai multor locuri confortabile pentru orășeni, notează Noi.md

”În jurul la toate proiectele care sînt realizate de municipalitatea. Eu salut toate proiectele frumoase care sînt realizate în ultimii 4 ani în Chișinăul vechi, inclusiv aceste sculpturi urbane, Chișinăul merită să se dezvolte. Chișinăul vechi merită să fie reabilitate, amenajat și mai mult confort urban creatl. Conceptul l-am salutat, este în tematica denumirii străzii – Eugen Doga și cred că aici nu trebuie să există multă birocrație, voi da replica ministerului culturii prin toate contra-argumentele pe care ei le ridică cu legalitatea lucrărilor. Eu consider că nu toate găurile și arterele pietonale trebuie să fie coordonate cu Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Eu consider că avem coordonări în secunde și respectiv proiectlee de reabilitarea a spațiilor pietonale nu necesită coordonare cu Consiliul Național al Monumentelor Istorice”, a declarat Ștefăniță.

Acesta a dus și exemplul reabilitării stării din cartierul muzeal.

”Îmi aduc aminte în 2017 cînd am creat conceptul de reabilitare al unui cartier din partea veche la fel a urbei a Chișinăului, la cartierul muzeal, Șciusev, Maria Cebotari, Sfatul Țării, Kogălniceanu, 2800 de metri pătrați de pavaj pe care l-am aplicat. Atunci, am întrebat Ministerul culturii trebuie să coordonez acel proiect la Consiliul Național al Monumentelor istori, atunci direcția patrimoniu al ministerului mi-a spus că nu trebuie să coordonez nimic, pentru că se schimbă doar învelișul pietonal. Eu cred că a fost un proiect foarte frumos, un proiect etalon, un proiect exemplu și acest proiect care l-am realizat în 2019 în timp de 90 de zile este un frumos exemplu și astăzi el a fost preluat de executivul primăriei mun. Chișinău pe toate arterele din partea veche a urbei. Cu adevărat avem un confort urban și este salutabil ceea ce se întîmplă în Chișinăul sec. XXI. Orașul are drept să își îmbrace haina cu noile concepte de design urban, asta nu însemană că în Chișinăul vechi nu trebuie să înnoim spațiile publice, trebuie le reînnoim cu proiecte confortabile. În rest de gusturi nu se discută, fiecare are dreptul să se dea cu părerea, dar niciodată nu vom împăca toate spiritele de asta eu consider că este un frumos început, este o dinamică pozitivă și sper eu ca cei care se consideră speciliști, designeri, rubaniști, arhitecți buni să intre într-o clacă urbană și să fie de folos nu doar cu comentatul pe facebook, dar și nemijlocit cu contribuția sa profesională în proiectele urbane. Mai multe evenimente deja sînt organizate în această arteră, dacă să fac trimite la situația care era altă dată, cînd în 20110 veneam pe aici, la ministerul finanțelor, la trezorerie, atunci cînd înregistram un contract sau altul, aici era mult noroi, o parcare haotică pe stînga și dreapt iar ceea ce vedem astăzi este un alt spirit al locului, o atmosferă mai prietenoasă cu citadinii”, a mai spus Ștefăniță.

Reamintim că ministrul culturii, Sergiu Prodan, și-a exprimat opinia despre conceptul ”Pomului Vierții”, care este transpus în pavajul de pe aleea pietonală Eugen Doga din inima capitalei.

„Înțeleg foarte bine că, în copilărie, nu toți au avut parte de LEGO și Puzzles, iar fanteziile nerealizate la acea etapă, uneori te urmăresc toată viața. Dar, totuși, îi recomand domnului Primar să se oprească! Pe lîngă rafinatul gust de care dă dovadă, toate lucrările desfășurate cu atîta bravură haiducească în Centrul Istoric al Chișinăului sunt ilegale”.

Oficialul susține că legea impune avizarea obligatorie la Consiliul Național al Monumentelor Istorice a oricărui proiect de intervenție în Centrul Istoric.

„Niciun proiect din tot ce se face acum în centrul Capitalei nu are avizul CNMI, iar actele permisive emise de Primărie sunt ilegale. Atît pe strada “31 august 1989”, cît și pe pietonala „Eugen Doga” sau oriunde în Centrul Istoric. Nu e doar nerespectarea legii, este sfidarea legii! Nici nu mai zic de respectarea dreptului la proprietate intelectuală. Simbolul “Pomul Vieții” este marcă înregistrată și aparține DGA Invest Moldova. Bineînțeles că Primăria nu are acordul Invest Moldova pentru utilizarea acestui simbol pe trotuar”.

Sergiu Prodan a subliniat că lucrările „ilegale” s-au făcut din banii chișinăuienilor sau din credite.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
605 locuitori

Surchiceni este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 605 oameni. Satul Surchiceni a fost menționat documentar în anul 1852.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.