Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 aprilie 2024, 11:00 views 635
Cum arăta Univermagul Central din Chișinău la sfîrșitul anilor 1940
22 aprilie 2024, 11:00 views 635

Cum arăta Univermagul Central din Chișinău la sfîrșitul anilor 1940

Principalul magazin universal (Главунивермаг) din Chișinău la sfîrșitul anilor 1940 era situat la intersecția bulevardului Lenin (actualul bulevard Ștefan cel Mare) și strada Pușkin, unde mai tîrziu a fost amplasat "Lumea copiilor".

Arhitectul acestei clădiri a fost Valentin Voițehovski. Interesant este faptul că pînă la construcția clădirii din fața Univermagului Central, acolo era un scuar cu alei, bănci și flori.

Mai tîrziu, clădirea a fost reconstruită un pic, iar magazinul a devenit Magazinul Central.

Din 1959 pînă în 1983, Univermagul din Chișinău a fost amplasat într-o clădire cu 5 etaje la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și Pușkin. Dar la 30 aprilie 1983, Magazinul Uiversal a fost "mutat" într-o clădire de la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Izmail, iar pe strada Pușkin a fost deschis "Lumea copiilor".

În prezent, aici se află centrul comercial Gemenii.

Vă propunem să vedeți cum arăta clădirea Univermagul Central din Chișinău la sfîrșitul anilor '40 ai secolului trecut, dar și cum arată acum.

De remarcat faptul că clădirea principală este intactă și în prezent, coloanele și ferestrele nu și-au schimbat forma.

De asemenea, este interesant faptul că la sfîrșitul anilor '40 ai secolului al XX-lea, pe strada Pușkin, în apropierea clădirii Univermagului Central din Chișinău, se circula pe două sensuri.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1704
Populația:
1421 locuitori

Viişoara este un sat şi comună din raionul Edineţ. Viişoara este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul rîului Prut, la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ și la 230 km de Chișinău. La 3 iulie 1575 pentru prima dată este atestat satul Drăgănești din ținutul Hotin, actualmente Viișoara. Sub numele Viișoara satul este pomenit pentru prima dată în actele oficiale în anul 1704.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.