Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 decembrie 2023, 16:00 views 833
Creșterea tarifelor la apă și canalizare în Edineț: Populația își exprimă nemulțumirea, în timp ce primarul justifică decizia
21 decembrie 2023, 16:00 views 833

Creșterea tarifelor la apă și canalizare în Edineț: Populația își exprimă nemulțumirea, în timp ce primarul justifică decizia

Pe 12 decembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat tarife mai mari la apă și canalizare pentru locuitorii municipiului Edineț. Astfel, aceștia trebuie să achite pentru un metru cub de apă 32 de lei și 31 de bani, cu peste 60 la sută mai mult. Vestea i-a nemulțumit pe oameni, deși primarul de Edineț spune că le-a prezentat motivele care au stat la baza deciziei.

Legislația stabilește următoarea procedură pentru modificarea tarifelor la apă și canalizare: operatorul face un calcul și prezintă solicitarea pentru avizare la ANRE. Ulterior, în termen de 60 de zile, Agenția transmite Consiliilor locale avizul privind cuantumul tarifelor. Consiliul local este obligat, ca în termen de două luni, să aprobe tarifele, iar dacă asta nu se întîmplă, operatorul se poate adresa repetat la ANRE, care, la rîndul său, urmează să aprobe tariful final timp de 15 zile.

Practica arată că, de multe ori, Consiliile locale evită să aprobe tarifele, pentru a nu-și asuma aceste decizii nepopulare de majorare a prețurilor. Astfel, se pasează responsabilitatea către ANRE. Exact asta s-a întîmplat recent la Edineț, notează Noi.md cu referire la tv8.

Experții susțin că problema este una gravă, iar oamenilor nu li se explică de ce sînt necesare majorările de tarife.

„Bugetele locale nu au posibilitatea respectivă, sînt austere, dacă ar fi veritabile atunci ar putea fi niște compensații pentru o anumită categorie de populație, acest lucru nu se întîmplă de aceea autoritatea locală încearcă să amîne pe cît e posibil aprobarea tarifului”.

Experții susțin că situația s-ar putea schimba din ianuarie, cînd va intra în vigoare o nouă lege a accesului la informație, care include transparența proactivă. Aceasta va obliga autoritățile să publice din start toate informațiile de interes public pe paginile web, panouri informative și în cadrul ședințelor publice.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

tarife , apa , Edineţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
128 locuitori

Mărtineşti este un sat din cadrul comunei Grebleşti, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Strășeni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 128 de oameni. Satul Mărtinești a fost menționat documentar în anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.