Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 iunie 2015, 16:20 Muzica populară views 10618
La Cahul s-a desfăşurat un forum pentru producătorii de legume
30 iunie 2015, 16:20 Muzica populară views 10618

La Cahul s-a desfăşurat un forum pentru producătorii de legume

Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), finanțat de USAID și MCC, a organizat pe 26 iunie 2015, la Cahul, Forumul Regional al Producătorilor de Legume. Evenimentul a adunat 60 de antreprenori agricoli din sudul Republicii Moldova, consultanți naționali și reprezentanți ai administrației raionale Cahul.

Forumul s-a axat pe câteva teme importante pentru fermierii moldoveni, care sunt în proces de tranziție spre o agricultură performantă și, în acest sens, beneficiază de asistența tehnică din partea ACED. Planul de activități au inclus prezentări și dezbateri despre noii hibrizi de legume și schemele de fertilizarea la producerea legumelor timpurii (Irrigata Crop Service SRL); metodele de protecție a culturilor de tomate și castraveți în spații protejate (Syngenta SRL); structurile moderne de sere (Cofealm SRL); echipamentele pentru irigarea plantelor legumicole (NaanDanJain SRL). Alexandru Bejan, specialist în producerea legumelor în cadrul ACED, a trecut în revistă inovațiile recente la producerea legumelor în spații protejate, implementate cu suportul proiectului american.

În a doua parte a zilei, participanții s-au deplasat la două gospodării agricole locale care produc legume în seră, unde a fost demonstrată experiența de cultivare a noilor hibrizi de tomate, ardei și vinete în Republica Moldova. Ei au avut posibilitatea să studieze construcția serelor, a cazangeriei, și a sistemului de fertigare. Potrivit lui Oleg Stiopca, coordonatorul programului de instruire ACED, Forumul Regional al Producătorilor de Legume la Cahul a fost o ocazie excelentă de a promova tehnologiile agricole noi în domeniul creșterii legumelor și oportunitățile oferite fermierilor moldoveni prin programul de instruire și asistență tehnică.

Peste 5,700 de producători agricoli au participat la programul de instruire al Proiectului ACED de la lansarea acestuia în aprilie 2011 cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională și Corporației Provocările Mileniului. Dintre aceștia, 1,800 au implementat inovațiile promovate de ACED în gospodăriile proprii, suprafața totală a terenurilor incluse în activități inovaționale fiind de 6,524 hectare.

Sursa: provincial.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
536 locuitori

Romanovca este un sat şi comună din raionul Leova. Romanovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 536 de locuitori. Satul Romanovca a fost menționat documentar în anul 1867.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.