Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
03 februarie 2022, 17:15 Muzica rock views 2942
Manuale noi pentru școlile moldovenești din Transnistria
03 februarie 2022, 17:15 Muzica rock views 2942

Manuale noi pentru școlile moldovenești din Transnistria

Școlile moldovenești din Transnistria au primit manuale și caiete noi. În special, un lot de cărți a fost livrat la Camenca. Fondul de carte este completat acolo conform programului ”Manualul”.

După cum se menționează în raportajul Primului post de televiziune transnistrean, la Școala medie Nr.1 din Camenca peste 80 de copii învață în limba moldovenească. Acum cinci ani, toate cărțile de aici erau vechi și într-o stare deplorabilă, iar acum astfel de cărți sînt doar o treime.

Bibliotecarul școlii medii Nr.1 din Camenca, Galina Nazarenco, a menționat că o parte dintre manuale au fost publicate foarte demult. Există chiar manuale publicate în 1971 la geometrie și istorie pentru clasele a cincea și a șasea. Cărțile sunt foarte vechi. Școala încearcă să le reanimeze, copiii le lipesc.

La obiecte, "Istoria" noastră nu corespunde programului. "Sociologia" este un caz complicat la noi. Manualele de limbă și literatură moldovenească, de asemenea, demult nu au fost reeditate", a subliniat Galina Nazarenco.

În această situație ajută Programul de stat "Manualul". În cîțiva ani, numai în această școală au fost înnoite 650 de cărți, plus caiete ale elevului pentru clasele primare. Ele acum, de asemenea, sunt din contul bugetului.

"Acum, școala din Camenca a primit un nou lot de manuale: "Matematică", "Științe", "Limba maternă".

Tatiana Șeremet, Director Adjunct pentru activități educaționale la Școala medie Nr.1 din Camenca, a menționat că noile manuale de Matematică sînt mult mai bune. Ele conțin multe sarcini pentru gîndirea logică, ceva care contribuie la dezvoltarea personalității copilului. În manualele de Știință există subiecte despre plaiul natal, caracteristicele sale, studierea florei și faunei. În manualele vechi astfel de teme nu erau.
Directoarea Școlii mediii Nr.1 din Camenca, Tatiana Cușnir, a mulțumit pentru manualele noi pe care le-au primit școlile moldovenești.

"Ce bucurie pe fețele elevilor noștri! Un nou manual înseamnă noi emoții, noi eforturi. Și, desigur, atunci când un elev deschide o carte colorată, curată, nouă, un manual nou care nu numai că îi învață, ci și le arată, acest lucru este cu siguranță un mare succes - succesul învățătorului și succesul elevului", a spus ea.

Manualele se înnoiesc în toate școlile din Transnistria. Programul va funcționa și în următorii 5 ani.

Trebuie remarcat faptul că mai multe informații despre istoria Moldovei, limba, cultura, tradițiile moldovenești puteți găsi pe site-ul moldovenii.md. De asemenea, pe site există un dicționar electronic Rus-Moldo/Român.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Transnistria , scoala , manual

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
567 locuitori

Berezovca este un sat din cadrul comunei Calaraşovca, raionul Ocniţa. Satul Berezovca este situat la o distanţă de  30 km de oraşul Ocniţa şi la 259 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 567 de oameni. Satul Berezovca a fost întemeiat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.