Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
03 octombrie 2015, 14:45 Muzica minorităţilor naţionale views 7348
Primul Centru comunitar de sănătate mintală a fost inaugurat la Cimişlia
03 octombrie 2015, 14:45 Muzica minorităţilor naţionale views 7348

Primul Centru comunitar de sănătate mintală a fost inaugurat la Cimişlia

Primul Centru Comunitar de Sănătate Mintală (CCSM) din R. Moldova care va utiliza metodologia FACT (Tratament Flexibil Asertiv Comunitar) a fost inaugurat recent, la Cimişlia. Instituţia a fost deschisă în cadrul proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova", care este implementat în patru raioane–pilot din ţară: Cimişlia, Cahul, Orhei şi Soroca, transmite MOLDPRES.

CCSM de la Cimişlia este amenajat cu mobilier nou şi utilaje electronice moderne. Potrivit coordonatorului Centrului, Alexandru Ciobanu, structura este deservită de o echipă de zece specialişti. Aceştia au în îngrijire aproape două mii de persoane, dintre care 15% suferă de maladii mintale severe. "Prin abordarea comunitară a serviciilor de sănătate mintală vor fi mai mulţi beneficiari vindecaţi şi reintegraţi în societate", a menţionat Ciobanu, citat de gazetadesud.md.

Reforma serviciilor de sănătate mintală se bazează pe implementarea conceptului FACT, utilizat cu succes în Marea Britanie, Olanda şi SUA. Acesta prevede oferirea serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Astfel, echipele FACT care vor opera în ţară (la Cimişlia acestea deja activează) vor fi compuse dintr-un psihiatru, asistente medicale şi sociale, un psiholog şi un terapeut ocupaţional.

Programul „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova" este implementat de un consorţiu internaţional, liderul căruia este Institutul de Sănătate Mintală şi Adicţii TRIMBOS din Olanda. Proiectul are o durată de patru ani, pînă în 2018, beneficiind de un buget de 5,7 milioane de franci elveţieni.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

sanatate , medicina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
155 locuitori

Nicolscoe este un sat din cadrul comunei Vladimirovca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Slobozia și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Nicolscoe alcătuia 155 de oameni în anul 2004. Satul Nicolscoe a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.