Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 septembrie 2011, 14:15 views 6371
25 septembrie 2011, 14:15 views 6371

Hramul satului la Vărzărești

La 21 septembrie satul Vărzărești și-a serbat hramul cu mult fast și voie bună, adunînd cu ocazia sărbătorii mulți dintre originarii din sat plecați în lumea întreagă.

Comuna Vărzăreşti aflată într-o zonă bogată în păduri, vii şi livezi, are în componența sa două sate cu o vîrstă de şase secole. Localitatea este situată la hotar cu oraşul Nisporeni, la o distanţă de 70 km vest de Chișinău.

Prima atestare documentară a localității datează din 25 aprilie 1420, cînd Alexandru cel Bun întărea moşiile boierului Oană vornicul, în hotar cu mănăstirea Vărzăreşti. Mănăstirea Vărzăreşti, una dintre cele mai vechi mănăstiri de pe teritoriul Moldovei, exista deja la 1420. Probabil și satul era deja întemeiat la acea dată, însă documentele menționează localitatea Vărzărești abia la începutul secolului al XVI-lea, cînd prisaca și via de la Vărzărești erau întărite lui Ignat și rudelor sale.

Comuna Vărzărești este baștina multor personalități notorii, printre care scriitorii Ramil Portnoi, Ovidiu Creangă şi Efimia Ţopa, compozitorul Vasile Popovici, pictoriţa Lidia Mihăiescu, actriţele Ecaterina Bălan şi Maria Stoianov, radiojurnalista Valentina Ursu, savanţii Dumitru Lozovanu, Ion si Constantin Arion, Vasile Guţanu, celebrul vinificator Ion Neagu, luptătorii de talie olimpică Anatol Guidea şi Arcadie Ţopa.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
617 locuitori

Teleşeuca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Teleşeuca și Teleşeuca Nouă. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Dondușeni și la 203 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 617 oameni. Satul Teleșeuca a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.