

Bîrnova – un sat din ținutul Hotin
Bîrnova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Satul este situat la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și 236 km de Chișinău, pe malul drept al Nistrului. Satul Bîrnova din ținutul Hotin, este o veche așezare rurală, menționată sub denumirea Cusearău în documentul din 20 decembrie 1437, cînd era întărită boierului Mihail de la Dorohoi.
Prima atestare documentară a satului cu numele de Bîrnova datează din 21 iunie 1574, cînd Petru Voievod întărea lui popa Roman din cetatea Hotinului părți din Bîrnova de Sus, cumpărate de la boierul Petriman vătav și fratele lui, Ionașco și sora Vasutca, pentru 100 de zloți tătărești și părțile nepoților lui Gherasim, Ion și Petre Pilat, pentru 75 de zloți tătărești. În anul 1586 în Bîrnova proprietar era nu numai popa Roman, dar și Saunică cu surorile sale, fiii lui Petru Șăndrescu care cumpăraseră jumătate din a treia parte din sat. În 1588 satul Bîrnova reapare în documente, fiind fixată vînzarea către același popa Roman din Hotin a unor părți din sat.
Începînd cu secolul al XVII-lea satul va fi numit Bîrnova de Sus, deoarece în ținut va mai apărea o localitate cu același nume. În documentele secoleleor XVIII-XIX apar satele Bîrnova de Sus și Bîrnova de Jos.
În perioada sovietică satul Bîrnova a fost sediul gospodăriei colective ”Farul”, specializată în cultura cerealelor, a culturilor tehnice (tutun, sfeclă de zahăr), pomicultură, creșterea animalelor. La Bîrnova era exploatată cariera de piatră. În sat activa școala medie, casa de cultură cu instalație de cinematograf, bibliotecă, punct medical, creșă, oficiu poștal, punct de deservire socială, magazine.
La nord-est de sat au fost găsite urmele a două vechi așezări cu fragmente de ceramică ornamentată, unelte de muncă , urme de locuințe, una dintre care ține de cultura tripoliană și este datată cu a doua jumătate a mileniului IV – prima jumătate a mileniului III î.Hr. locuitorii se ocupau cu agricultura, creșterea vitelor, construiau case pe carele le lipeau cu lut.
Anunț important pentru moldovenii din nordul Italiei
Pașapoarte de tip nou vor apărea în R. Moldova. Cînd vor fi puse în circulație
Cetățenii moldoveni vor putea obține mai ușor pașaportul rusesc
China reia eliberarea tuturor tipurilor de vize, pentru prima dată în ultimii trei ani
În Chișinău va fi inaugurată o nouă ambasadă
Reprezentanții comunității muzicale de moldoveni stabiliți în Austria s-au reunit
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 36 locuitori
Stîrceni este un sat din cadrul comunei Vărvăreuca, raionul Floreşti. Satul este situat la o distanță de 6 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de oameni. Prima atestare documentară a satului Stîrceni din ținutul Soroca datează din anul 1588.
Comentarii
(0)