Coval Dumitru

Coval Dumitru ‒ publicist, scenarist, pedagog.

S-a născut la 6 iunie 1939 în s. Jilovca, raionul Novoseliţa, regiunea Cernăuţi. A absolvit Universitatea de Stat de la Chișinău în anul 1961. Îşi începe activitatea în calitate de ziarist, ca apoi să devină membru al Colegiului de Redacţie al ziarului „Moldova Socialista”(azi „Moldova Suverana”). Din anul 1971 este lector, apoi lector superior din 1976 la Universitatea de Stat de la Chișinău. Și-a urmat cariera în structurile guvernamentale în calitate de Președinte adjunct al Consiliului de Miniștri al RSSM. Este unul din fondatorii facultăţii de Jurnalism, decanul al căreia a fost pe parcursul anilor 1986-1992, profesor universitar, preşedinte al Federaţiei jurnaliştilor sportivi din Moldova, membru al Senatului USM. Au văzut lumina tiparului o serie întreagă de cărţi de literatură publicistică şi documentară, scrisă de către el, printre care: „Autografe pe pămînt”, „Popas pe meridianul olimpic”, „Publicistica în vîltoarea vieţii”, „Teoria si practica presei contemporane”, „Jurnalism de investigaţie” etc. în calitatea sa de jurnalist a colaborat cu studioul „Telefilm-Chișinău”, realizînd scenarii pentru filme documentare televizate. Membru al Uniunii jurnaliştilor din Moldova. În prezent în cinstea fondatorului facultăţii de jurnalism o aulă din incinta Universităţii de Stat îi poartă numele.

Filmografia:
„Starturile speranţele”, 1978 ‒ documentar ‒ scenarist,
„Un destin fericit”, 1977 ‒ documentar ‒ scenarist,
„Ţinutul nistrean”, 1984 ‒ documentar, în colaborare cu M. Gh. Cibotaru.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1578
Populația:
1070 locuitori

Climăuţii de Jos este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Climăuţii de Jos și Cot. Satul Climăuţii de Jos este aşezat la gura rîuşorului Cuşmirca, pe malul drept al Nistrului, la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești şi la 133 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1070 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Climăuți datează din anul 1578.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.