Go to section: History
08 january 2016, 17:11 History views 7566
Arheologi: Unele obiecte arată că Cetatea Soroca a fost edificată în anul 1470
08 january 2016, 17:11 History views 7566

Arheologi: Unele obiecte arată că Cetatea Soroca a fost edificată în anul 1470

Cetatea Soroca datează cu mult înainte de domnia lui Petru Rareş, cel care a construit-o. De această părere sunt arheologii care fac săpături în jurul fortăreţei. Potrivit lor, unele elemente găsite arată că cetatea a fost edificată în anul 1470, pe vremea domniei lui Ştefan cel Mare, relatează Mesager.

„Am vrea să aflăm care este planimetria Cetăţii Soroca, structura şanţului, modul în care a fost amenajată", a declarat Sergiu Musteaţă, arheolog, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie, Universitatea „Ion Creangă" din Chişinău.

„Noi am descoperit că înainte de această cetate a existat una din lemn şi pământ. Vom munci în laborator pentru a analiza şi compara materialele descoperite şi a le include în circuitul ştiinţific", a specificat Ion Tentiuc, şeful sectorului arheologie din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.

În expediţia din acest an sunt implicaţi şi specialişti din România. „Lucrăm pentru a face o măsurătoare detaliată a planului fiecărui turn şi a detaliilor sale constructive. Până acum nu s-a făcut acest lucru ca să ne permită să facem legătura dintre planul ideal al acestei fortificaţii foarte interesante şi geometria ce stă la baza planificării, realizarea efectivă, imperfecţiunile, adaptările ce se petrec în timpul construcţiei", spune Ştefan Bâlici, manager, Institutul Naţional al Patrimoniului, România.

Săpăturile arheologice de la cetate sunt un bun prilej pentru studenţii de la universitate de a face lecţii practice. Studiile devin mai valoroase atunci când tinerii găsesc obiecte ce pot defini trecutul istoric.

„Este greu, dar interesant. Am găsit câteva monede, ceramică de cinci mii de ani în urmă. Eu cred ca este o profesie destul de interesantă", afirmă Xenia Saviţchi, studentă.

„Am adus un aport important într-o filă din istorie, cred că ni se va memoriza pe tot parcursul vieţii", a menţionat Mihaela Platiţă, studentă.

Unele obiecte găsite în urma săpăturilor arheologice la Cetatea Soroca vor fi expuse la Muzeul National de Istorie şi Etnografie Naturală din Chişinău, altele vor rămâne la cetate.

Cetatea Soroca este unicul monument de istorie şi artă medievală moldovenească ce s-a păstrat integral.

Source: www.trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
697 locuitori

Vrăneşti este un sat din cadrul oraşului Sîngerei, raionul Sîngerei. Satul Vrănești este situat la distanța de 5 km de orașul Sîngerei și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 697 locuitori. Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1613.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.