25 november 2014, 10:58 Moldovan Diaspora views 8205
Sarkozy vrea ca UE să rămînă fără jumătate din puterile sale
Photo: agerpres.ro
25 november 2014, 10:58 Moldovan Diaspora views 8205

Sarkozy vrea ca UE să rămînă fără jumătate din puterile sale

Uniunea Europeană trebuie să renunțe la jumătate din puterile sale, a declarat sîmbătă fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, amplificîndu-și criticile la adresa blocului comunitar în contextul în care încearcă să fie ales săptămîna viitoare președinte al Uniunii pentru a Mișcare Populară (UMP, partid conservator de opoziție), relatează Reuters.

"Vreau să eliminăm jumătate din actualele puteri ale Uniunii Europene", a spus Sarkozy, adăugînd că ar trebui să mai rămînă cel mult douăsprezece politici-cheie, printre care politica industrială, agricultura și cercetarea. "Celelalte trebuie date înapoi statelor membre", a afirmat el.

Sarkozy a spus de asemenea că își dorește că Executivul european să-și piardă puterile de a redacta legi europene.

Comentariile lui Sarkozy, făcute în fața a circa 4.000 de susținători în orașul Bordeaux, amintesc de apelurile premierului britanic David Cameron de a reduce puterile UE.

În urmă cu doar cîteva săptămîni, Sarkozy a cerut ca Franța să-și suspende participarea la Schengen, spațiul european de liberă circulație.

Deși Franța a fost mult timp unul dintre cei mai mari susținători ai Uniunii Europene, sprijinul pentru blocul comunitar s-a diminuat în ultimul deceniu, de teama globalizării. Frontul Național, partid antieuropean și de extremă-dreapta, a cîștigat în luna mai alegerile europene din Franța.

Sarkozy a revenit în centrul atenției după ce a stat departe de politică timp de doi ani. El a anunțat în septembrie că va încerca să cîștige șefia UMP la 29 noiembrie. Deși UMP a fost creată pentru a reuni forțele de centru-dreapta, partidul riscă posibile diviziuni, în special în privința rolului UE.

Deși 63% dintre susținătorii partidului îl vor pe Sarkozy din nou la conducere, cota sa de popularitate a scăzut cu 10% în ultima lună, potrivit unui sondaj Odoxa făcut public sîmbătă.

Source: www.agerpres.ro

Keywords:

Franta , politica , UE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
11128 locuitori

Costeşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Costeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ialoveni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 11128 de oameni. Satul Costești a fost menționat documentar în anul 1573.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.