04 january 2015, 10:49 Moldovan Diaspora views 9760
Ucraina si Orientul Mijlociu: Anii de aur ai mercenarilor!
04 january 2015, 10:49 Moldovan Diaspora views 9760

Ucraina si Orientul Mijlociu: Anii de aur ai mercenarilor!

Companiile militare private au devenit parte integranta a conflictelor unde confrunta armate nationale si forte inamice. Aceste companii au abandonat de mult modelul "unor simple aventuri", actiunile lor exercitand o influenta aparte asupra evolutiei evenimentelor.

De 4.000 de ani functioneaza aceeasi regula, cea a insuficientei de resurse si mijloace. Este vorba de resurse umane, financiare si tehnice. Daca politicienii trebuie sa lanseze operatiuni, dar nu au destule mijloace, se apeleaza la sectorul privat. Relatia a fost mereu aceeasi: un triunghi intre puterea politica, partea militara si executantul, numit "mercenar", chiar daca, in timp, esenta acestui cuvant s-a schimbat, spune jurnalistul francez Philippe Chapleau, specialist in aparare si politica externa, pentru publicatia Atlantico.

In prezent, companiile militare private incearca sa-si confirme legitimitatea. Au trecut vremurile gruparile semilegale. Acum, totul a devenit o afacere. Potrivit jurnalistului francez, sunt cinci sau sase tipuri de servicii acordate de aceste societati: securitate (protectia oamenilor, a obiectivelor strategice, operatiuni de neutralizare a incarcaturile explozive, etc), sustinere logistica, intretinerea armamentului si a tehnicii de lupta, asistenta medicala, spionaj si operatiuni de mentinere a pacii.

Lidei in domeniu sunt structurile anglosaxone. Acest mediu s-a format in anii 1990, iar micile companii de atunci au devenit, astazi, intreprinderi mari cu sectoare specializare. Spre exemplu, DynCorp Internatinal numara deja 24.000 de angajati si lucreaza pe toate palierele acestui domeniu.

Exista si societati cu o dezvoltare rapida, in Australia, de pilda. Armata aceste tari recurce frevent la serviciile companiilor militare private, ceea ce a generat aparitia de noi firme. Francezii si scandinavii sunt axati, in principal, pe pietele alimentare, segment unde incep sa apara jucatori noi din Turcia, China si Rusia.

In ceea ce-i priveste pe rusi, ei nu ocupa un spatiu prea mare, asa cum se crede, chiar daca mobilizarea cliclica din armata lor ar putea furniza personal pentru intreprinderile private.

Aceste companii sunt prezente aproape in toate punctele fierbinti ale planetei, fara insa ca activitatea lor sa presupuna exclusiv participarea la operatiuni militare. Tot mai mult, ele se implica in aistenta logistica si pregatire militara, aceasta din urma fiind benefica din punct de vedere financiar. Pentru ca, explica Chapleau, banii constituie mare problema pentru companiile in cazua.

Iata de ce, subliniaza ziaristul, ele cauta alte solutii de finantare, prin Organizatia Natiunilor Unite, NATO, Banca Mondiala, FMI si alte structuri de acest gen.

Source: incomemagazine.ro

Keywords:

Ucraina , conflict , război , militari

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1646
Populația:
625 locuitori

Tătărăuca Veche este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia Nouă, Tătărăuca Veche, Tătărăuca Nouă și Tolocăneşti. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 625 de oameni. Satul Tătărăuca Veche a fost menționat documentar în anul 1646.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.