Go to section: Children
22 july 2014, 16:37 Children views 9820
În Moldova va fi creat primul Centru de excelenţă în domeniul tehnologiilor informaţionale
Photo: umfcv.ro
22 july 2014, 16:37 Children views 9820

În Moldova va fi creat primul Centru de excelenţă în domeniul tehnologiilor informaţionale

La Universitatea Tehnică din Moldova va fi creat primul Centru de excelenţă în domeniul tehnologiilor informaţionale, transmite NOI.md. O decizie în acest sens a fost aprobată la şedinţa Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică, prezidată de prim-ministrul Iurie Leancă.

Iniţiativa a fost lansată în cadrul „Moldova-ICT Summit", care a avut loc în perioada 13-15 mai 2014 și la care au fost prezenți peste o mie de participanți.

Crearea Centrului de excelență este o activitate prioritară pentru sporirea competitivității sectorului IT din Republica Moldova, prin asigurarea numărului suficient de specialiști înalt calificați în domeniu care ar corespunde așteptărilor potențialilor investitori şi ar tripla numărul locurilor de muncă în sectorul IT din țară de la 7 mii pînă la 20 de mii.

Conform practicilor similare din țări precum Albania, Armenia și Macedonia, pentru lansarea și dezvoltarea unui centru de acest gen, în primii 3-5 ani este nevoie de circa 8-10 milioane de dolari SUA. Acest buget include dezvoltarea infrastructurii Centrului, stabilirea parteneriatelor cu instituții străine, asigurarea unui minimum de activități și a unui management competitiv, facilitarea susținerii proiectelor și afacerilor IT pentru a le asigura creșterea la etapa inițială.

Unii parteneri ai Republicii Moldova, în mod special USAID, deja și-au exprimat disponibilitatea de a contribui cu aproximativ 3 milioane de dolari în acest scop. Inițiativa este susținută de companiile multinaționale din domeniu Microsoft și IBM, altele manifestînd interesul de a se alătura acestui proiect. În prezent, sînt purtate discuții cu Agenția de Dezvoltare a Suediei (SIDA), însă printre potențialii parteneri ai acestui proiect ar mai putea fi Ambasada Norvegiei, GIZ, Banca Mondială, UNDP și alţii. În context, Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică a aprobat solicitarea Ministerului Educaţiei privind crearea Centrului de excelență IT și atragerea finanțării din partea partenerilor de dezvoltare în acest sens.

Source: www.noi.md

Keywords:

tehnologie , Moldova , studii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1645 locuitori

Chipeşca este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Chipeşca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 25 km de orașul Şoldăneşti și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1645 de oameni. Menționat documentar în 1570.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.