16 september 2014, 16:14 Moldovan reality views 7221
Economia Moldovei a înregistrat o creștere de circa 4 %
Photo: bizwiz.ro
16 september 2014, 16:14 Moldovan reality views 7221

Economia Moldovei a înregistrat o creștere de circa 4 %

În semestrul I al anului 2014 produsul intern brut a constituit în valoare nominală 47.695 de milioane de lei în preţuri curente de piaţă, fiind în creştere, în termeni reali, cu 3,9% faţă de ianuarie-iunie 2013, informează NOI.md.

Aceste date au fost prezentate de către Biroul Național de Statistică, care a menționat că, în special, în trimestrul II al anului 2014, PIB-ul a constituit 26.226 de milioane de lei, în creştere, în termeni reali, cu 4,2% faţă de trimestrul II din 2013, ca serie brută, şi cu 1,9% faţă de trimestrul I 2014, ca serie ajustată sezonier.

Potrivit statisticii oficiale, valoarea adăugată brută produsă în sectorul de bunuri s-a majorat în ianuarie-iunie curent cu 6,1% în raport cu perioada respectivă a anului anterior, influenţînd pozitiv (+1,3%) evoluţia produsului intern brut. Valoarea adăugată brută produsă în agricultură, economia vînatului, silvicultură, pescuit, piscicultură şi industrie a depăşit realizările perioadei respective a anului precedent respectiv cu 7,4% şi 5,5%. Contribuţia sectorului de bunuri la formarea produsului intern brut a constituit 22,1%.

Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de servicii s-a majorat comparativ cu semestrul I al anului precedent cu 4,3%, contribuind la sporirea produsului intern brut cu 2,6%.

Valoarea adăugată brută din construcţii a crescut cu 9,8%, în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (+4,9%), transporturi şi comunicaţii (+4,7%) şi „alte activităţi de servicii" (+3,3%).

Din „alte activităţi de servicii" majorări considerabile s-au produs în alte activităţi de servicii colective, sociale, personale şi servicii acordate gospodăriilor particulare de către personalul angajat (+10,9%), activităţi financiare (+6,4%), tranzacţii imobiliare, închirieri şi activităţi de servicii prestate întreprinderilor (+5,6%), hoteluri şi restaurante (+4,2%).

Creşteri uşoare ale valorii adăugate brute s-au înregistrat pentru sănătate şi asistenţă socială (+0,5%) şi administraţia publică (+0,8%). Reducere a valorii adăugate brute s-a produs în învăţămînt (-2,7%).

Contribuţia sectorului de servicii la formarea produsului intern brut a constituit în perioada de referinţă 63,7%. Volumul impozitelor pe produse colectat la Bugetul Public Naţional s-a majorat cu 0,7% în raport cu perioada similară a anului anterior, contribuind la formarea produsului intern brut cu 16,9%. Consumul final a fost în creştere cu 0,9% în raport cu perioada respectivă a anului precedent, influenţînd pozitiv (+1,1%) sporul produsului intern brut.

Creşterea consumului a fost condiţionată de majorarea cu 1,3% a consumului final al gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix a depăşit cu 8% realizările perioadei respective a anului precedent, contribuind în perioada de referinţă cu 24,3% la formarea produsului intern brut. Exporturile de bunuri şi servicii s-au majorat cu 6,7%, în timp ce importurile de bunuri şi servicii s-au diminuat cu 0,2%.

Source: www.noi.md

Keywords:

PIB , economie , statistica , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
230 locuitori

Humuleşti este un sat din cadrul comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 28 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 230 de oameni. Satul Humuleşti a fost înființat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.