07 february 2015, 09:33 Moldovan reality views 23882
Cine și pentru ce datorii are dreptul de a vă impune interdicţie de ieşire din ţară
07 february 2015, 09:33 Moldovan reality views 23882

Cine și pentru ce datorii are dreptul de a vă impune interdicţie de ieşire din ţară

Amenzi pentru încălcările normelor rutiere

Amenzile pentru încălcările normelor rutiere neachitate pot fi cauza interdicţiei de ieşire din țară. În mod normal, atunci cînd vă este aplicată amenda, inspectorul rutier întocmeşte un proces verbal privind contravenția administrativă, care prevede sancțiuni sub formă de amenzi. În cazul în care persoana care a încălcat normele rutiere refuză să plătească, dar nu a contestat amenda în instanță, cazul poate fi transmis executorului judecătoresc.

Interdicția de a ieşi din țară este una din modalitățile de a obliga debitorul să achite, aceasta fiind aplicată chiar şi pentru o amendă de 1 leu.
Potrivit avocatului, șefului Asociaţiei Obşteşti „Juriștii pentru Drepturile Omului", Vitalie Nagacevschi, în ce priveşte încălcările înregistrate, nu de către echipele de patrulare, ci de camera de supraveghere, procedurile sînt, în acest caz, diferite:

„Poliția vă trimite acasă, o scrisoare care nu are, de fapt, nici o forță juridică. Aceasta nu este o scrisoare recomandată, pe ea nu sînt aplicate ștampilele necesare. Dacă persoana reacţionează la această scrisoare și merge să se clarifice – se întocmeşte deja pe loc un protocol privind infracțiunea administrativă și se aplică amenda, pe care sînteţi obligat să o achitaţi. Dacă nu veţi plăti – dosarul va fi trimis executorului judecătoresc, care poate să impună, inclusiv, şi o interdicție de călătorie", a menţionat Nagacevschi".

Potrivit spuselor dumnealui, e altceva, dacă nu veţi reacţiona în nici un fel și veţi rupe această "scrisoare a fericirii", aruncînd-o.

„Nu sînteţi obligat să plătiţi nici o amendă. Protocolul privind contravenția administrativă, în conformitate cu care vă sînt aplicate sancțiuni sub formă de amendă, trebuie să fie întocmite numai în prezența contravenientului. Dacă nu – acesta nu are forță juridică", a subliniat avocatul.

Datoriile pentru serviciile comunale

Este important să ţinem minte că nici un furnizor de servicii comunale nu vă poate impune interdicția de a părăsi țara. Un astfel de drept îl are doar instanța de judecată, iar în cazul în care debitorul nu a reacţionat la decizia executorului judecătoresc, atunci poate fi luată se decizia de a aplica interdicţia de ieșire din țară pentru un termen de pînă la 6 luni.

Aplicarea acesteia fiind precedată de o serie de proceduri: înaintarea creanței de către furnizor, audieri, note explicative, timp alocat pentru plata datoriilor. Pentru obţinerea interdicției de călătorie trebuie să vă prezentaţi de cel puțin două ori în instanța de judecată: întîi cînd vi se înaintează cererea de a stinge datoria, iar apoi pentru stabilirea interdicției.

Petru Guţul, președintele Asociaţiei Obşteşti Republicane „Protecţia Consumatorilor", a explicat că mulți cetăţeni ai țării noastre nu-şi cunosc toate drepturile în calitate de consumatori, iar instanțele de judecată profită, de multe ori, de acest lucru.

„În ce priveşte datoriile comunale, în ţara noastră, consumatorii pot fi daţi în judecată practic de către toţi. Spre exemplu, Serviciile de locuinţe şi deservire comunală, fondurile locative nu sînt furnizori de servicii publice, însă ele dau oamenii în judecată și primesc cîștig de cauză, deşi aceste acțiuni sînt ilegale, în principiu".

Ieşirea din țară poate fi interzisă numai prin hotărîre judecătorească. Companii precum CET-2, care amenință cu aplicarea interzicerii de ieșire din ţară pentru neachitarea facturilor pentru încălzire, nu pot face, pur şi simplu, acest lucru. Aceasta e dezinformare și intimidare a populației! Trebuie să ţineţi cont şi de faptul că termenul de prescripție în ţara noastră este de 3 ani. După expirarea acestui termen persoana are dreptul să nu-şi achite datoriile.

Amenzi pentru încălcarea normelor rutiere în străinătate

În Europa nu a fost creată, pînă cînd, o bază de date unificată a amenzilor, astfel încît dvs. să le puteţi plăti oriunde. Sistemul de recuperare a banilor din amenzi este şi el diferit. În majoritatea țărilor, în cazul în care s-au înregistrat încălcări ale normelor rutiere pe camera de supraveghere, chitanța de plată a amenzii vă va fi înmînată la frontieră, la ieșirea din țară: este puţin probabil să puteţi pleca din ţara respectivă pînă nu vă plătiţi datoria. În cazul unor încălcări grave și a refuzului de a achita datoria în străinătate puteţi fi adus, de asemenea, în fața instanţei de judecată și să nu fiţi lăsat să părăsiţi țara pînă la sfîrșitul procesului.

În Polonia, spre exemplu, vă poate fi luat paşaportul şi să nu vi se permită să plecaţi din ţară pînă la sfîrșitul procesului de judecată. Prin urmare, nu o veţi părăsi înainte de decizia instanței de judecată. Cel mai adesea acest lucru se întîmplă atunci, cînd în urma încălcării normelor rutiere au fost înregistrate consecințe grave. Dacă o anumită țară are un acord corespunzător cu Republica Moldova, atunci puteţi fi lăsat să ieşiţi din ţara, unde ați încălcat normele de circulație, iar datoria va trebui să o achitaţi deja în patrie.

Cetățenii Republicii Moldova pot intra pe teritoriul UE fără viză doar pentru un termen de 3 luni. Dacă aţi plecat într-acolo pentru a vă urma studiile sau să lucraţi și aţi perfectat viza pe termen lung, atunci cînd dvs., fiind debitor, va trebui să o obţineţi din nou, s-ar putea să aveţi probleme.

Source: kp.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1901
Populația:
320 locuitori

Stîrcea este un sat din cadrul oraşului Glodeni, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Glodeni și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 320 locuitori. Satul Stîrcea a fost înființat în anul 1901.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.