15 january 2016, 15:02 Moldovan reality views 5913
15 january 2016, 15:02 Moldovan reality views 5913

Secolul XXI. „Moldova - stat capturat”. Lecții de istorie învățate de moldoveni!?

Actualitate: în contextul crizei politice prelungite, manifestărilor din 13- 14 ianuarie 2016, portalul moldovenii.md are mai multe de spus

Cetățenii Moldovei sînt astăzi preocupați ca și secole la rînd de problemele existențiale: să-și dobîndească pîinea cea de toate zilele ca să aibă, pe cît e posibil, un stomac plin, un corp sănătos, o casă frumoasă și îngrijită, mai e preocupat, deși mai puțin de cele sufletești: mai merge la biserica din cînd în cînd, se vede cu cei dragi (tot mai rar, căci nu e familie în care cineva să nu fie plecat peste hotare), mai citește o carte, se bucură de un concert, de un teatru (tot mai rar) etc., dar ce e cu adevărat important − își dorește să fie informat, așa că-și petrece serile (în mare parte) urmărind „circul", oferit de politicieni pe toate canalele disponibile, căci e preocupat totuși de șirul evenimentelor, care se înscriu în cele din urmă în istorie.

Probabil, pentru că pe acest meleag se tot perindă perioade de răstriște și am fost mereu monedă de schimb în jocurile geopolitice, dar mai ales pentru că omul de rînd fiind sărac și percepînd "politica trece prin stomac", iar la aleșii poporului profitînd, respectiv prin Bănci am ajuns unde am ajuns.

Să nu vorbim aici de lecții învățate, de elevi conștiincioși.... Noi, Cetățenii Moldovei azi și secole la rînd nu ne controlăm prezentul, pentru că nu știm să ne controlăm trecutul și respectiv nu ne vom putea controla viitorul. Căci ne-am ales cu un stat captiv (spunem Moldova și înțelegem – stat capturat).

Să ne contrazică istoricii și Istoria, cu scurte perioade de timp, acest meleag s-a aflat tot sub oblăduirea Imperiilor: ba Roman, ba Otoman, ba Rus; ba Regatul Român, ba „Imperiul" Sovietic, ba iată, mai nou, sub „Imperiul oligarhic".... nefiind niciodată liberi cu adevărat.

Nu e greu deloc să stabilim că noi înșine prin felul nostru de a fi, în parte, am generat astăzi acest monstru − statul captiv.

Noțiunea de stat capturat, stat al cumătrismului (captured state – engl.) e una cardinală în politologie, introdusă de Banca Mondială, definindu-se astfel: "acţiunile indivizilor, grupurilor din sectorul public sau privat de a influenţa elaborarea legilor, reglementărilor, decretelor şi altor politici guvernamentale în propriul avantaj ca urmare a furnizării ilicite şi netransparente a beneficiilor private oficialilor publici".

Drept urmare, ne-am pomenit cu un fenomen al capturării totale a: justiției, economiei, finanțelor, piețelor de desfacere, societății, dar mai ales a libertății, a democrației, umanismului, dreptății. Cel mai grav fenomen rămîne a fi acela al minților, conștiințelor capturate ale acestui popor, care au generat în tot acest haos o dezorientare apatică în plan politic și senzația unei crize existențiale pe toate planurile.

Sub presiunea creștererii continui a prețurilor și tarifelor, a șomajul în masă, a corupției politico-administrativă și a extorcării de fonduri, oamenii disperați părăsesc țara, sau cad pradă viciilor, abuzînd de alcool, droguri, refugiindu-se în practici oculte, în pervertiri mentale și fizice. Și toate acestea în Moldova noastră dragă.

Conștiința noastră capturată ne generează existența capturată în statul capturat.

Să fim cinstiți cu noi înșine: anume această "conștiință a noastră capturată", acest "somn al rațiunii" în care zăcem a dat naștere monstrului – statului capturat de un capitalism al cumetrilor.

Justiția capturată se transformă în fărădelege, conștiința capturată în aroganță și ipocrizie, libertatea capturată - în ascultare servilă, iar rațiunea capturată - în idiotism și stagnarea economică. Tocmai din cauza acestei legi dialectice democrația liberală s-a pomenit capturată de oligarhia totalitară.

Am vrea să spunem ca cetățeni ai acestei țări ce sîntem ne-am învățat lecțiile: 1. lecție – am recunoscut că sîntem bolnavi și captivi, 2.că avem mare nevoie să ne unim în jurul ideii naționale, să ne conștientizăm identitatea, să ne recăpătăm țara, 3. o țară cu o verticalitate adevărată nu admite să fie implicată în jocurile geopolitice, 4.necesitatea trezirii conștiinței politice, eliberarea din captivitatea existențialistă, 5. Necesitatea păstrării integrității teritoriale a țării, 6.a menține cursul unei politici ferme de coeziune pașnică, constructivă, prosperă, 7. E nevoie să avem o țară integră ProMoldova, nu ProTurcia, ProRusia, ProRomânia etc.

Sîntem de fapt un popor civilizat, creativ, avem elite și oameni adevărați cu verticalitate, sîntem capabili, avem discernamînt și sîntem în stare să readucem țara pe linia de plutire ca apoi să o facem cu toții împreuna prosperă, căci avem acel cod de legi demn de urmat – Crezul.

Vom putea deveni cetățeni de tip nou: „fără stomac", cu lecțiile istoriei milenare, dar și a celei civilizaționale însușite. Vom putea scoate statul din captivitate și vom avea o țară prosperă cu cetățeni conștiincioși și demni de numele ce-l purtăm.

Keywords:

Moldova , istoria , moldovenii , stat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
1239 locuitori

Goleni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul se află la o distanţa de  10 km de oraşul Edineţ şi la  210 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1239 de oameni. Prima atestare documentară a satului Goleni datează din anul 1575, cînd Petru vioevod vindea lui Ion Golăi mare logofăt un loc de sat pe rîul Ciuhur.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.