03 march 2016, 11:13 Moldovan reality views 5353
R. Moldova va achiziționa energie electrică la un preț mai mic
03 march 2016, 11:13 Moldovan reality views 5353

R. Moldova va achiziționa energie electrică la un preț mai mic

Ministerul Economiei anunță că în urma negocierilor cu producătorii de energie electrică s-a reușit reducerea prețului de import a energiei electrice de la 67,95 dolari SUA pentru un MWh pînă la 48,995 dolari.

Contractele semnate de întreprinderea de stat Energocom și furnizorii la tarife reglementate sînt valabile pentru perioada 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017. Urmare a negocierilor, Energocom a obținut pentru partenerii săi și o reducere de 12 la sută la energia electrică pentru luna martie acest an.

Cîștigător al concursului de achiziționare a energiei electrice, la care au participat trei companii – una din Republica Moldova și două din Ucraina – a fost desemnată Energokapital, care a oferit nu doar cel mai bun preț, dar și garanții de îndeplinire completă a obligațiunilor contractuale. Ofertele companiilor din Ucraina nu au fost acceptate atît din cauza unui preț mai mare la energia electrică propusă, cît și din lipsa garanțiilor de furnizare stabilă în volume depline a energiei electrice pe toată durata contractului.

Odată cu reducerea prețurilor de achiziție, Ministerul Economiei consideră că "sînt create premisele necesare pentru diminuarea tarifelor la energie electrică pentru consumatorii finali".

Și Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova a anunțat că au fost semnate noi contracte de achiziţie a energiei electrice de la CERS Moldovenească și Energocom la prețuri cu 28 la sută mai mici. "Reducerea obţinută a prețului de achiziție a energiei electrice va permite absorbirea, într-o anumită măsură, a devierilor tarifare acumulate din cauza insuficienței tarifare, ceea ce reprezintă un fapt benefic pentru clienţii noştri", se spune într-un comunicat al companiei Gas Natural Fenosa.

Prim-ministrul Pavel Filip a anunţat astăzi, după întrevederea cu factori de decizie din domeniul energetic și Ministerul Economiei, că există premise pentru reducerea tarifelor pentru consumatorii finali la energia electrică cu 10 la sută.

Source: www.moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1837
Populația:
1122 locuitori

Slobozia-Chişcăreni este un sat din cadrul comunei Chişcăreni, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la 19 km de orașul Sîngerei și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1122 de oameni. Satul Slobozia-Chişcăreni a fost menționat documentar în anul 1837.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.