09 january 2016, 14:15 Moldovan reality views 3534
Iranul va extinde comerțul cu Moldova
09 january 2016, 14:15 Moldovan reality views 3534

Iranul va extinde comerțul cu Moldova

Iranul va extinde relațiile comercial-economice cu Moldova și este dispus să majoreze volumul achizițiilor de conserve de fructe și legume și carne din țara noastră, precum și să stabilească o cooperare în domeniul energeticii.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, anunțul a fost făcut în cadrul unei întrevederi dintre viceministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Triboi, și viceministrul Afacerilor Externe al Iranului, Ebrahim Rahimpour, în timpul căreia părțile au discutat extinderea relațiilor comercial-economice dintre Moldova și Iran, reluarea activității Comisiei mixte de cooperare economică, precum și alte subiecte de interes comun.

În cadrul discuțiilor Valeriu Triboi și Ebrahim Rahimpour au dat o apreciere evoluției relațiilor comercial-economice între ambele țări în ultimul an, precum și au menționat că potențialul acestora nu este valorificat la maximum și există rezerve pentru impulsionarea acestora. Astfel, partea iraniană a manifestat interes pentru majorarea volumului achizițiilor de fructe, legume, carne de animale din specia bovine și ovine din Moldova, precum și stabilirea unor relații de cooperare în domeniul energetic.

Triboi și Rahimpour au convenit să examineze posibilitatea deschiderii la Chișinău a unei reprezentanțe comercial-economice a Iranului, precum să organizeze o misiune a oamenilor de afaceri de la Teheran în Moldova. În acest context Valeriu Triboi a invitat delegația Iranului să participe la evenimentul Moldova Business Week, care va avea loc la Chișinău în perioada 4-7 octombrie 2016, și reprezintă o platformă eficientă pentru stabilirea parteneriatului.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în ianuarie-mai 2016 volumul schimbului comercial dintre Moldova și Iran a constituit 1 milion 598,1 mii de dolari, cifră cu 869,2 mii de dolari mai mare decît cea înregistrată în perioada similară a anului 2015. Moldova exportă în Iran fructe, carne, medicamente și alte mărfuri, iar Iranul livrează în țara noastră părți și accesorii de autovehicule, obiecte din sticlă, curmale, smochine, ananas, avocado, polimeri de etilenă și altele.

Source: www.noi.md

Keywords:

Iran , comert , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
585 locuitori

Boghenii Noi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Izvoreni, Boghenii Vechi, Boghenii Noi, Mirceşti și Poiana. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ungheni și la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Boghenii Noi a fost menționat documentar în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.