25 november 2016, 16:00 Moldovan reality views 5075
Subvenții de la stat pentru crearea locurilor de muncă
25 november 2016, 16:00 Moldovan reality views 5075

Subvenții de la stat pentru crearea locurilor de muncă

Pentru crearea noilor locuri de muncă și angajarea persoanelor noi, angajatorul poate solicita de la stat o subvenție lunară în mărime de 1.000 de lei pentru fiecare angajat nou, pentru o perioadă de 24 de luni, scrie portalul BizLaw.md. Întreprinderile noi create sau care activează mai puțin de un an pot beneficia de această subvenție în mărime de 50%.

Potrivit unui proiect de lege, care se află pe masa deputaților, angajatorii care beneficiază de acest stimulent au obligația de a păstra acest raport de muncă pe o perioadă de cel puțin 3 ani, în caz contrar vor trebui să restituie integral subvenția la bugetul de stat.

Pentru a beneficia de această subvenție, angajatorul va prezenta documentele confirmative privind crearea locului nou de muncă, contractele individuale de muncă, inclusiv suma investițiilor alocate în acest sens, precum și cererea privind obținerea subvenției.

De astfel de subvenții, însă, nu vor putea beneficia întreprinderile care dețin o poziție dominantă pe piață, întreprinderile importatoare de mărfuri supuse accizului, companiile fiduciare și companiile de asigurare, organismele de plasament colectiv în valori imobiliare, instituții financiare, organizațiile de microfinanțare, asociațiile de economii și împrumut, întreprinderile de schimb valutar și lombardurile, întreprinderile din domeniul jocurilor de noroc.

Ținînd cont că politica bugetar fiscală pentru anul curent a fost aprobată, pentru anul viitor mărimea Fondului de subvenționare a întreprinderilor care creează noi locuri de muncă se propune a fi de 600 de milioane de lei, fapt pentru care pot fi finanțate întreprinderi pentru crearea a circa 50 de mii de locuri de muncă doar într-un an.

În context, urmează să fie modificat și Codul fiscal în partea ce ține de cota taxei pe valoare adăugată în vederea majorării acesteia cu 1%. Pentru încălcarea prevederilor, angajatorul poate fi atras la răspundere civilă, contravențională sau penală, conform legislației în vigoare.

Source: www.bizlaw.md

Keywords:

subvenţii , munca

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
19 locuitori

Dimitrova este un sat din cadrul comunei Crasnencoe din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Rîbnița și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Dimitrova alcătuia 19 oameni în anul 2011. Satul Dimitrova a fost înființat în anul 1927.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.