31 october 2018, 11:02 Moldovan reality views 8205
Moștenirea culturală: ce avem, nu păstrăm?
31 october 2018, 11:02 Moldovan reality views 8205

Moștenirea culturală: ce avem, nu păstrăm?

La începutul secolului trecut Chișinăul se situa în top-10 cele mai frumoase orașe ale Imperiului rus , iar în anii 70 pe drept avea "umeri albi de piatră".

Acum, din păcate, capitala Moldovei nu doar că nu mai este un model de urbanism modern, dar mai și pirerde din patrimoniul rămas de la cei care i-au format chipul în secolele ХIХ și ХХ . Cum să păstrăm patrimoniul nostru cultural, și nu doar în capitală?Întrebarea îi îngrijorează pe artiștii plastici, arhitecți, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile.

Locul revederii - Palatul Republicii

Dezbaterile în problema dată au fost impulsionate de recenta conferință "Moștenirea culturală – pasibilă de reabilitare". Ideea desfășurării ei i-a aparținut Elenei Pahomova, jurnalist TV, președinta Comisiei mass-media a Consiliului societății civile pe lîngă președintele RM.

- I-am invitat pe toți cei cărora le pasă de soarta valorilor arhitecturale și artistice ale țării - arhitecți, artiști plastici, designeri, activiști civici, - spune Elena. Nu din întîmplare întrunirea a avut loc la Palatul Republicii, fosta Sală a Prieteniei. Unu – pentru că anul acesta se fac 90 ani de la nașterea renumitei ceramiste moldovene Luiza Ianțen, minunatul panou al căreia împodobește sala mică a Palatului. Doi – pentru că Palatul Republicii este mai mult ca un simplu edificiu: acum 30 de ani la amenajarea lui au trudit cei mai buni artiști plastici din țară, iar acum el este unul din puținele modele de monument arhitectonic al perioadei sovietice, care s-a păstrat bine.

A apărut ideea, susținută apoi de direcția Palatului Republicii, de a face acest edificiu un obiectiv turistic, cu excursii care ar fi interesante și oaspeților străini, dar și băștinașilor, în special – elevilor. În continuarea proiectului intenționăm să adunăm și să plasăm pe internet toată informația despre istoricul clădirii, despre cei care au creat-o, imagini ale acestor lucrări unice.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

Moștenire , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1712
Populația:
2581 locuitori

Caracui este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Caracui este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2581 de oameni. Satul Caracui a fost menționat documentar în anul 1712.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.