27 march 2021, 11:10 Moldovan reality views 2881
Restricții pentru slujbe religioase în biserici
27 march 2021, 11:10 Moldovan reality views 2881

Restricții pentru slujbe religioase în biserici

Întrunirile ce au caracter religios, oficierea rugăciunilor în mod colectiv sau privat, a serviciilor divine se vor putea desfășura în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a infecției COVID-19.

În interiorul lăcaşurilor de cult se permite accesul unui număr limitat de persoane, astfel încît să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de minimum 2 metri între persoanele participante la activităţile religioase. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică, transmite IPN.

Potrivit hotărîrii CNESP, fluxul de persoane în biserici va fi dirijat astfel încît să se evite formarea aglomerațiilor. La intrarea în lăcaș se va face obligatoriu triajul observațional și se va măsura temperatura corpului, iar enoriașii sînt obligați să-și igienizeze mîinile cu ajutorul dozatoarelor cu soluție dezinfectantă, amplasate în locuri vizibile și accesibile.

Pe durata aflării în interiorul bisericilor enoriașii sînt obligați să poarte măști de protecție, astfel ca acestea să acopere gura și nasul. CNESP recomandă enoriașilor să evite sărutarea obiectelor de cult, să nu consume produse alimentare în biserici, să se salute doar prin plecarea capului și închinăciune, fără îmbrățișări, iar binecuvîntarea să se ofere și să fie primită de la o distanță de cel puțin 1 metru. Totodată, CNESP cere ca obiectele și suprafețele de contact din biserici să fie dezinfectate o dată la 3-4 ore.

În cazul oficierii în aer liber a activităților religioase, se cere respectarea distanţei fizice de 1,5 metri între persoane. Potrivit CNESP, „activităţile religioase desfăşurate în spaţii publice, în exteriorul lăcaşurilor de cult, nu sînt considerate întruniri în masă".

Comisia îndeamnă persoanele din grupurile de risc, cele în etate şi cu boli cronice, să evite locurile aglomerate şi să facă rugăciunea de acasă, dar și să evite participarea la pelerinaje. CNESP atenționează că nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în hotărîre constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate.

Source: www.ipn.md

Keywords:

biserica , restrictie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1626
Populația:
1280 locuitori

Furceni este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Orhei și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1280 de oameni. Satul Furceni a fost menționat documentar în anul 1626.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.