27 june 2023, 14:00 Moldovan reality views 2574
Moldova și-a pierdut mîndria națională -limba. Declarație
27 june 2023, 14:00 Moldovan reality views 2574

Moldova și-a pierdut mîndria națională -limba. Declarație

Moldova și-a pierdut mîndria națională - limba sa și în istorie încă nu au existat astfel de cazuri de redenumire a propriei limbi.

Despre acest lucru a fost declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, răspunînd la întrebările jurnaliștilor la un briefing.

"Mult timp am încercat să găsesc analogii cu redenumirea limbii. Nu cred că există. Au fost tot felul de lucruri: interdicția limbii și cote de limbi, dar așa ca limba proprie, maternă, mîndria țării, limba în care au fost create multe lucrări, de dragul unor străini, a unor persoane care nu aparțin acestui stat, să redenumești – așa ceva nu-mi amintesc", a spus Maria Zaharova.

Anterior, ea a menționat că limba moldovenească este un fenomen important în istoria lumii și este ea mai veche decît limba română.

Maria Zaharova a menționat că în lingvistica istorică demult s-a stabilit un consens cu privire la limbile moldovenească și română. Ele sînt foarte asemănătoare, dar sînt dialecte diferite. Moldoveneasca este limba veche a moldovenilor, menționată în lucrările secolului al XVII-lea. În 1628, a fost publicată cartea savantului german I. Alstede "Comorile cronologiei", unde în tabelul limbilor și dialectelor Pămîntului este menționată și limba moldovenească – lingua moldavorum. Există și mențiuni mai vechi ale limbii moldovenești, pînă în secolul al XVI-lea. Însă atunci nu exista limba română, exista româna veche, care este mai corect se numește, potrivit majorității cercetătorilor, valahă. Limba română în sine a luat formă abia la sfîrșitul secolului al XVIII-lea, după crearea setului de reguli și gramatică de către teologul român Samuel Micu-Klein.

Mai mult, limba moldovenească ca limbă a statalității moderne este organic un simbol al autoidentificării moldovenilor, formată în interiorul granițelor moderne în 1940.

Maria Zaharova a menționat că acum, paradoxal, limba moldovenească s-a păstrat oficial doar în Transnistria.

"Dacă vor să rescrie denumirea limbii, atunci să apeleze la logica istorică și să numească limba română drept moldovenească, dar nu invers", a subliniat Maria Zaharova.

Vă reamintim că informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români găsiți pe moldovenii.md, secțiunea "Noi sîntem moldoveni".

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
2100 locuitori

Făleştii Noi este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Făleştii Noi și Pietrosul Nou. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Fălești și la 126 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2100 de oameni. Satul Făleştii Noi a fost menționat documentar în anul 1913.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.