14 july 2023, 12:00 Moldovan reality views 761
Elveția va ajuta Moldova în dezvoltarea sectorului agricol
14 july 2023, 12:00 Moldovan reality views 761

Elveția va ajuta Moldova în dezvoltarea sectorului agricol

Guvernul Elveției este dispus să ajute Republica Moldova în dezvoltarea digitalizării sectorului agricol și promovarea asigurărilor în agricultură.

Vicepremierul Vladimir Bolea a avut astăzi, o întrevedere cu Bojan Kolundzija, directorul proiectului „Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova” (OPTIM), susținut de Guvernul Elveției șI implementat de HELVETAS.

Bojan Kolundzija a prezentat direcțiile prioritare de activitate ale proiectului și oportunitățile de colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. De asemenea, au fost discutate și coordonate unele activități, care au drept scop îmbunătățirea accesului fermierilor la servicii, tehnologii și cunoștințe relevante, precum și la adoptarea soluțiilor digitale și a practicilor agricole inteligente, sporirea competitivității și facilitarea accesului la piață, pentru a crește veniturile agricultorilor.

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea și-a exprimat interesul în legătură cu modelele de cooperare și asociere a micilor fermieri, implementate de OPTIM, menite să sporească accesul la piețele de desfacere, să realizeze transferul de tehnologii și practici agricole durabile.

„Prioritățile MAIA sînt irigarea, digitalizarea, consultanța și sectorul zootehnic. Ne dorim să preluăm în agricultură tehnologiile de ultimă generație, pentru a deschide noi perspective de dezvoltare, care să genereze valoare adăugată. Avem nevoie de ajutor și experiență externă pentru elaborarea unui concept de digitalizare a sectorului”, a menționat oficialul.

În cadrul discuției s-a abordat și subiecte privind irigarea culturilor agricole, asigurarea riscurilor de producție, precum și necesitatea pregătirii cadrelor pentru sector.

OPTIM este un proiect de dezvoltare economică, care își propune crearea oportunităților economice noi, prin investiții în afaceri inovatoare, servicii, tehnologii și accesul acestor antreprenori la piețe cu valoare înaltă.

După cum s-a anunțat anterior, cea mai mare bancă din Elveția a inclus Moldova pe lista țărilor cu risc ridicat de spălare de bani.

În special, cea mai mare bancă din Elveția și una dintre cele mai mari din lume – UBS – a impus restricții stricte bancherilor Credit Suisse, inclusiv interzicerea atragerii de noi clienți din țări cu risc ridicat de spălare de bani și corupție. Pe lista unor astfel de țări se află și Moldova.

Seria de restricții și instrucțiuni au fost introduse la scurt timp după ce, pe 12 iunie, UBS a finalizat procedura de absorbție a băncii rivale Credit Suisse, relatează Financial Times.

Source: noi.md

Keywords:

Elvetia , Moldova , agricultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
1312 locuitori

Bălţata este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Bălţata de Sus, Bălţata, Sagaidacul de Sus şi Sagaidac. Satul este situat la o distanţă de 28 km de oraşul Criuleni şi la 14 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituie 1312 oameni. Satul Bălţata a fost întemeiat între anii 1906–1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.