18 december 2023, 14:00 Moldovan reality views 1504
Drumul greu spre școală: Cîțiva elevi merg zilnic cinci kilometri pe jos
18 december 2023, 14:00 Moldovan reality views 1504

Drumul greu spre școală: Cîțiva elevi merg zilnic cinci kilometri pe jos

Patru elevi din comuna Hîrtop, raionul Leova, merg în fiecare zi cîte cinci kilometri pe jos pentru a ajunge la școală.

Copiii parcurg această distanță pentru a ajunge la traseul principal din sat, de unde sînt transportați la școala din satul vecin.

Părinții lor spun că pînă pe întîi decembrie elevii erau preluați de o mașină pînă la traseu, dar acesta s-a defectat și alta nu este. Vera Grișca, mama unei eleve, a zis că, împreună cu alți părinți, a apelat la mai multe autorități, însă de fiecare dată cei responsabili s-au eschivat de la soluționarea problemei.

"Asta e de cînd a dat primul omăt, la sfîrșitul lunii noiembrie. Nu vor să ne dea transport. A fost o mașină, dar s-a stricat. Și nici șoferul nu mai vrea să lucreze din cauza salariului tare mic", spune Vera Grișca, notează Noi.md cu referire la jurnaltv.

Fetița femeii este în clasa a treia. Ca să ajungă la școală, se trezește la ora 05:00. Ea spune că drumul este anevoios, mai ales, acum că este frig și mult noroi.

Primarul din comuna Băiuș spune că există un proiect privind drumul de acces către Hîrtop, dar nu se știe cînd va fi implementat. "Drumul dat este în gestiunea consiliului raional și urmează a fi profilat. Problema o cunosc toți demnitarii raionali și cei de nivel republican. Avem proiect de construcție a drumului de acces spre Hîrtop. Au fost inițiate unele lucrări, dar nu a fost suficient", spune Alexandra Topal.

"După cîte cunosc, acum, din întîi decembrie, s-a defectat mașina, dar noi sîntem în căutarea soluționării problemei", a menționat Aliona Carafizi, șefa Direcţiei Învăţămînt din Leova.

În prezent, trei din cei patru elevi stau cu chirie în comuna Băiuș și în orașul Iargara, achitată de părinții acestora.

Source: noi.md

Keywords:

scoala , elevi

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
82 locuitori

Carabiber este un sat din cadrul comunei Iserlia, raionul Basarabeasca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Basarabeasca și la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 82 de oameni. Satul Carabiber a fost întemeiat în anul 1929.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.