22 july 2013, 15:51 Moldovan reality views 5035
22 july 2013, 15:51 Moldovan reality views 5035

Monumentul victimelor staliniste a ajuns la Chișinău


Foto: europalibera.org

Monumentul victimelor deportărilor staliniste a fost adus la Chișinău. Potrivit Direcției construcții capitale a Primăriei Chișinău, lucrările de instalare a acestuia în scuarul Gării Feroviare din capitală vor demara în această săptămînă, transmite NOI.md.

Șeful Direcției construcții capitale, Roman Sofroni, a menționat că monumentul a ajuns la Chișinău ieri, 21 iulie, iar astăzi va fi supus vămuirii. ”Dimineață trebuia să intre la terminal pentru a fi achitate toate taxele vamale. Urmează a fi instalat săptămîna aceasta, în funcție de operativitatea cu care vom găsi utilajul necesar pentru instalare. Este nevoie de o macara specială și, cum se va elibera, îndată va fi instalat. Ceea ce ține de scuarul gării, lucrările sînt aproape de final”, a precizat Roman Sofroni.

Amintim că instalarea monumentului victimelor represiunilor staliniste era programată pentru 6 iulie curent. Lucrarea cu o lungime de 12 metri și o înălţime de aproximativ 3 metri reprezintă un tren supraîncărcat cu oameni, evocînd familiile deportate în Siberia și Kazahstan în anii 1941-1949. Autorul lucrării este sculptorul Iurie Platon.
 

Sursa:  NOI.MD

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1662
Populația:
1295 locuitori

Vadul-Leca este un sat din cadrul comunei Căzăneşti, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 35 km de orașul Telenești şi la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1295 de oameni. Satul Vadul–Leca a fost menționat documentar în anul 1662.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.