23 january 2024, 14:00 Moldovan reality views 1120
Serghei Banari:
23 january 2024, 14:00 Moldovan reality views 1120

Serghei Banari: "Moldova nu poate fi în zona gri"

Moldova nu se poate afla în zona gri, pentru că este cel mai rău lucru care se poate întîmpla pentru o țară la redistribuirea marilor superputeri, cînd nu se încadrează nici într-o zonă de influență, nici în alta, nu poate fi responsabilă pentru ea însăși, iar alții nu vor să fie responsabili pentru ea.

Această opinie a fost exprimată de politologul, economistul și omul de afaceri Serghei Banari, în cadrul emisiunii "По фактам с Юлией Федоровой", relatează Noi.md.

În același timp, el consideră că, dacă Moldova va fi o zonă gri, în viitorul apropiat ea mai poate intra în zona de interese a altor țări.

"Aici totul va depinde de țara prin care Ungaria va avea acces la mare. Acest lucru ar trebui să fie stabilit. Mergînd mai departe. Depinde de cît de des se va gîndi Klaus Iohannis (președintele Romîniei - n.r.) înainte de a vorbi. Depinde dacă Transilvania rămîne parte a Romîniei sau nu. Depinde dacă rușii negociază în avantajul sau dezavantajul lor. Depinde dacă o entitate precum Austria-Ungaria va apărea brusc. poate să nu fie Austria-Ungaria, ci plus sau minus foarte asemănătoare cu axa Viena-Budapesta", - a declarat Serghei Banari.

În opinia sa, acestea sînt, de fapt, evenimente care vor avea loc în următorii 3-5 ani, iar acest lucru nu este atît de îndepărtat, deoarece schimbările tectonice ar trebui să se încheie pînă în 2030.

"Totul trebuie să fie finalizat pînă în 2030, iar pentru următorii 70 de ani trebuie să construim și să dezvoltăm ceea ce avem. Nimeni nu este pregătit să se afle într-o redistribuire constantă, care nu dă încredere în viitor. Superputerile ar trebui să construiască, nu trebuie doar să delimiteze noi teritorii, trebuie să construiască noi scheme imperiale, trebuie să construiască sisteme unificate de educație, de sănătate, de protecție socială, de cultură, de istorie, de lanțuri logistice", a declarat politologul, economistul și omul de afaceri.

Source: noi.md

Keywords:

Sergiu Banari , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
990 locuitori

Bocşa este un sat din cadrul comunei Risipeni, raionul Făleşti. Satul Bocşa este situat la 12 km de oraşul Făleşti şi la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 990 de oameni. Satul Bocșa a fost menționat documentar în anul 1666.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.