26 july 2013, 16:30 Moldovan reality views 6121
26 july 2013, 16:30 Moldovan reality views 6121

Monumentul deportărilor staliniste, instalat la Chișinău


Foto: chisinau.md

Monumentul în memoria victimelor deportărilor staliniste a fost instalat în scuarul Gării Feroviare. Potrivit Primăriei Chișinău, deocamdată nu a fost stabilită data inaugurării acestuia, întrucît n-au fost finalizate lucrările de amenajare a scuarului, transmite NOI.md.

Monumentul reprezintă un tren al durerii, al suferinţei şi al morţii. Un capăt al vagonului are imaginea integră a oamenilor, iar pînă la sfîrşit, aceştia devin componente ale trenului, mecanisme, bucăţi de metal, roţi, uşi, geamuri și altele.

Sculptura în bronz are 3 metri înălţime, 12 metri lungime şi cîntăreşte circa 15 tone. Lucrările de turnare în bronz a monumentului s-au realizat pe etape, la Minsk, Belarus, şi au durat circa 6 luni. Costul total al proiectului este de circa 24 milioane lei, bani alocaţi din bugetul municipal. Autorul lucrării este sculptorul Iurie Platon.

 

 

 

 

Sursa:  NOI.MD

Keywords:

Chisinau , deportare , monument

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
458 locuitori

Crețoaia este un sat în componenţa comunei Ţînţăreni, raionul Anenii Noi. Satul Crețoaia este situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi, la 7 km de staţia de cale ferată Socoleni și la 24 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 458 de oameni. Satul Creţoaia a fost întemeiat în anul 1900.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.