28 august 2014, 10:43 Celebrities views 8513
Memoria lui Gheorghe Vodă a fost înveșnicită la Chișinău
Photo: tv7.md
28 august 2014, 10:43 Celebrities views 8513

Memoria lui Gheorghe Vodă a fost înveșnicită la Chișinău

În capitală a fost dezvelită placa memorială a poetului, traducătorului, cineastului şi eseistului Gheorghe Vodă, autorul imnului oraşului Chişinău. Placa memorială a fost instalată pe faţada blocului în care a locuit regretatul scriitor, relatează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, scriitorul Spiridon Vangheli a menţionat că Gheorghe Vodă şi-a justificat numele de familie. „Este un voievod al poeziei şi un descoperitor al cinematografiei naţionale. Filmul său „Se caută un paznic" este unul profund, modern şi ne trebuie şi azi. Gheorghe Vodă a intrat pentru totdeauna în patrimoniul literaturii şi cinematografiei noastre", a remarcat Spiridon Vangheli.

La rîndul său, compozitorul Eugen Doga, autorul muzicii imnului oraşului Chişinău a constatat că Gheorghe Vodă a fost o mare personalitate, iar ex-ministrul Culturii Ion Ungureanu l-a caracterizat drept un om al cetăţii şi un om-cetate.

Placa memorială a fost realizată de către sculptorul Ion Zderciuc. Pentru confecţionarea ei Primăria municipiului Chişinău a alocat circa 60 de mii de lei.

Source: moldpres.md

Keywords:

Chisinau , monument , scriitor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
758 locuitori

Hîrceşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Veveriţa, Hîrceşti, Drujba și Leordoaia. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 758 de oameni. Satul Hîrcești a fost menționat documentar în anul 1568.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.