19 march 2014, 14:20 Kaleidoscope views 13143
Iurie Roșca propune o nouă doctrină politică pentru Moldova (VIDEO)
Photo: noi.md
19 march 2014, 14:20 Kaleidoscope views 13143

Iurie Roșca propune o nouă doctrină politică pentru Moldova (VIDEO)

Cartea profesorului rus Aleksandr Dughin „A patra teorie politică", în traducerea politicianului Iurie Roșca, a fost lansată și la Chișinău. Evenimentul a reunit mai mulți reprezentanți ai comunității intelectuale din Republica Moldova, care au dat aprecieri pozitive atît cărții, cît și colaborării dintre cei doi profesori.

Potrivit lui Iurie Roșca, lansarea cărții lui Dughin a fost necesară și în Moldova pentru depășirea vidului intelectual existent în spațiul public. El afirmă că Moldova are nevoie de o nouă doctrină politică, care să aibă la bază conservatismul și ideologia creștin-ortodoxă.

„Moldova are nevoie de idei proaspete. Acum, cînd se pare că ideea comunismului s-a consumat, iar liberalismul triumfă, profesorul Dughin vine cu o replică, care înseamnă apel la tradiție, care înseamnă fundamentarea unei teorii politice bazate pe ideea conservatoare și ideologia creștin-ortodoxă", a menționat Roșca. Anume aceasta teorie politică poate, în viziunea lui Iurie Roșca, să coaguleze societatea moldovenească și să deschidă noi perspective în dezvoltarea țării.

Politicianul a precizat că a lucrat intens la traducerea cărții, timp de patru luni, și că va continua colaborarea cu profesorul rus.

De cealaltă parte, teoreticianul Aleksandr Dughin a spus că este onorat că și cititorii moldoveni vor avea ocazia să se familiarizeze cu ideile lui politice. „Sînt recunoscător lui Iurie Roșca pentru munca colosală pe care a depus-o în traducerea și publicarea acestei cărți. Este scrisă în opoziție cu liberalismul", a precizat Dughin.

La evenimentul de lansare a cărții a participat și episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, care a dat o apreciere pozitivă teoriilor promovate de teoretician. „Am făcut cunoștință cu cîteva capitole ale cărții, dar m-am oprit la religie. Am regăsit spiritul creștin, sufletul omului", a spus episcopul.

De asemenea, la eveniment au mai fost prezenți jurnaliști, profesori universitari, foști demnitari de stat, analiști politici și reprezentanți ai societății civile. Lansarea cărții a avut loc în incinta Universității Populare din Chișinău, fondatorul căreia este Iurie Roșca.

Amintim că lucrarea lui Aleksandr Dughin „A patra teorie politică" a fost tradusă în mai multe limbi, printre care engleză, franceză, spaniolă, germană și sîrbă.

Source: noi.md

Keywords:

politica , Moldova , carte

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1962
Populația:
18 locuitori

Pavlovca este un sat din cadrul comunei Larga, raionul Briceni, situat la 48.378927 latitudine nordică şi 26.875751 longitudine estică. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 18 oameni. Satul Pavlovca este cunoscut pentru parcul care a fost fondat în anii 1900-1908 pe moșia boierilor Crupenschi.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.