12 may 2014, 10:19 Kaleidoscope views 7465
NASA: A fost descoperită o pată solară, de 10 ori mai mare decît Terra
Photo: mediascop.ro
12 may 2014, 10:19 Kaleidoscope views 7465

NASA: A fost descoperită o pată solară, de 10 ori mai mare decît Terra

Observatorul spaţial Solar Dynamic Observatory a depistat pe suprafaţa soarelui o uriaşă pată întunecată, cea mai mare din actualul ciclu solar.

Potrivit experţilor NASA, citaţi de site-ul www.spaceweather.com, pata are un diametru de aproximativ 129.000 kilometri. A devenit vizibilă de pe pămînt, fără ajutorul unui telescop, începînd din 23 octombrie, cînd s-a produs o eclipsă parţială de soare.

Identificată de astronomi sub denumirea AR 12192, aceasta este cea mare pată întunecată din actualul ciclu solar care a început în 2008, dar şi cea mai activă regiune din punctul de vedere al activităţii electro-magnetice solare din 1990 pînă în prezent.

Oamenii de ştiinţă consideră că petele solare reprezintă zone de pe suprafaţa astrului incandescent distruse sub efectul unor cîmpuri magnetice puternice şi par mai întunecate datorită temperaturii considerabil mai mici decît în regiunile învecinate. Petele solare masive dau naştere, adeseori, unei activităţi solare intense, ceea ce poate fi îngrijorător dacă rezultă în ejecţii de masă coronală îndreptate spre Terra.

Cea mai mare pată solară a fost observată în 1947 şi era de trei ori mai mare decît AR 12192.

Source: mediascop.ro

Keywords:

soare , Pamint , NASA , cosmos

Comments

 (1)
  • #1 kkk Reply Quote selected
    Бывали на Солнце пятна куда крупнее и, слава Богу, пока что живы.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
920 locuitori

Floriţoaia Veche este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Floriţoaia Nouă, Grozasca și Floriţoaia Veche. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Ungheni și la 109 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 920 de oameni. Satul Floriţoaia Veche a fost menționat documentar în anul 1643.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.