05 decembrie 2014, 10:19 Caleidoscop views 7468
NASA: A fost descoperită o pată solară, de 10 ori mai mare decît Terra
Foto: mediascop.ro
05 decembrie 2014, 10:19 Caleidoscop views 7468

NASA: A fost descoperită o pată solară, de 10 ori mai mare decît Terra

Observatorul spaţial Solar Dynamic Observatory a depistat pe suprafaţa soarelui o uriaşă pată întunecată, cea mai mare din actualul ciclu solar.

Potrivit experţilor NASA, citaţi de site-ul www.spaceweather.com, pata are un diametru de aproximativ 129.000 kilometri. A devenit vizibilă de pe pămînt, fără ajutorul unui telescop, începînd din 23 octombrie, cînd s-a produs o eclipsă parţială de soare.

Identificată de astronomi sub denumirea AR 12192, aceasta este cea mare pată întunecată din actualul ciclu solar care a început în 2008, dar şi cea mai activă regiune din punctul de vedere al activităţii electro-magnetice solare din 1990 pînă în prezent.

Oamenii de ştiinţă consideră că petele solare reprezintă zone de pe suprafaţa astrului incandescent distruse sub efectul unor cîmpuri magnetice puternice şi par mai întunecate datorită temperaturii considerabil mai mici decît în regiunile învecinate. Petele solare masive dau naştere, adeseori, unei activităţi solare intense, ceea ce poate fi îngrijorător dacă rezultă în ejecţii de masă coronală îndreptate spre Terra.

Cea mai mare pată solară a fost observată în 1947 şi era de trei ori mai mare decît AR 12192.

Sursa: mediascop.ro

Cuvinte cheie:

soare , Pamint , NASA , cosmos

Comentarii

 (1)
  • #1 kkk Răspunde Citează selecţia
    Бывали на Солнце пятна куда крупнее и, слава Богу, пока что живы.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1922
Populația:
160 locuitori

Homuteanovca este un sat din cadrul comunei Gangura, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 57 km de orașul Ialoveni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 160 de oameni. Satul Homuteanovca a fost înființat în anul 1922.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.