15 december 2021, 16:00 Kaleidoscope views 2652
Cine controlează mass-media mondială ”independentă”? Operațiunea CIA ”Zeflemistul”
15 december 2021, 16:00 Kaleidoscope views 2652

Cine controlează mass-media mondială ”independentă”? Operațiunea CIA ”Zeflemistul”

Vă propunem atenției articolul scriitorului și publicistului rus Victor Astahov, în care autorul cercetează detaliat gradul de libertate și independență a mass-mediei mondiale.

Despre "libertatea de exprimare" în SUA și în lume

Înainte de apariția internetului, mai exact – înainte ca el să fie utilizat masiv (începutul secolului curent), orice informație nedorită pentru difuzare putea fi lesne tăinuită de publicul larg prin secretizarea ei în arhivele statului. Ceea ce reușea să se ”scurgă”, putea fi ”curățat” rapid, iar poporului să i se explice în ziare, la TV sau radio, că toate-s doar intrigi ale dușmanilor care vor să submineze sistemul socialist (în URSS) sau temeliile democrației și sistemul capitalist (respectiv, în SUA).

Anume așa a fost în cazul cărții Deborei Devis "Ecaterina cea Mare: Katharine Graham și imperiul ei Washington Post" (Katharine the Great: Katharine Graham and The Washington Post), tipărită în SUA încă în a. 1979.

Titlul cărții: " Ecaterina cea Mare: Katharine Graham și imperiul ei Washington Post ", evident, vorbește despre proprietara publicației Washington Post Katharine (Ecaterina) Graham, care a preluat administrarea ziarului de la soțul său Philip Graham, după ce acesta s-a sinucis în a.1963. Dar să nu credeți că Katharine a moștenit ziarul de la soț, ea însăși fiind ceva de genul unei văduve întreținute. Istoria este puțin altfel.

Înaintea lui Philip Graham, ziarul a aparținut lui Eugene Isaac Meyer, tatăl Katharinei Graham. Între anii 1930 și 1933 Eugene Isaac Meyer a fost membru al consiliului director SFR și președinte al Sistemului Federal de Rezerve (!), iar în a. 1946 a devenit primul președinte al Băncii Mondiale, fiind pomenit în articolul (Coronavirusul COVID-19 – balonul de probă). Adică, tatăl Katharinei nu era un băietan oarecare, el a prezidat SFR. Adică, a lucrat nemijlocit în interesul acelor băieți (acționarii SFR), care ”ascuțeau” serviciile speciale în interese proprii.

Așa că nu este nimic uimitor în faptul, că autoarea cărții, Debora Devis, o numește pe Katharine Graham Ecaterina cea Mare. Fata are origini respective. La fel, nimic uimitor în faptul, că Philip Graham, ca șef al Washington Post, a fost printre primii care a atras atenția CIA în scopul recrutării. Adică, totul a fost servit și organizat de tatăl Katharinei Graham. Iar însăși Katharina Graham, după suicidul soțului, desigur că a continuat colaborarea fructuoasă cu CIA.

Imediat după apariția cărții Deborei Devis "Ecaterina cea Mare: Katharine Graham și imperiul ei Washington Post", la insistența guvernului SUA, editura a fost nevoită să retragă din comerț tirajul de 20000 de exemplare de carte și să-l distrugă.

Totul – conform principiilor de bază ale societății americane libere! Dar pentru că o parte a tirajului a reușit, totuși, să ajungă la cititori și să producă în societate efectul unei bombe explodate, autoarea – Debora Devis – a fost supusă persecuțiilor. Ordinul a venit chiar ”de sus”.

Dar era îndepărtatul an 1979! În prezent, SUA au mers mult mai departe în ce privește respectarea drepturilor omului și a ”libertății de exprimare”. Mai ales după 9/11. Acum tot mai des omoară, bagă la pușcărie, lecuiesc forțat, ca în cazul Susanei Lindauer (angajată în aparatul Congresului SUA, care a spus adevărul despre 9/11 și despre care am pomenit în articole mai vechi), sau în cel mai bun caz – lipsesc de perspectivele unei cariere, uneori chiar și de un loc de muncă și deci – de mijloace de existență.

Așa a fost, desigur, nu numai soarta cărții Deborei Devis, însă noi o folosim ca exemplu, deoarece această carte este sursa principală a celor despre ce vom vorbi în continuare.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

mass-media , SUA

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
162 locuitori

Andriașevca Veche este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Veche alcătuia 162 de oameni în anul 1998. Satul Andriașevca Veche a fost menționat documentar în anul 1809.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.