15 december 2014, 10:18 Health views 11992
15 december 2014, 10:18 Health views 11992

Oamenii de ştiinţă au creat o bomboană care previne apariţia cariilor


Foto: mpinteractiv.ro

În gură există un nivel echilibrat de bacterii bune şi rele. Atunci cînd ne curăţăm dinţii, scopul nostru este de a elimina bacteriile care afectează dinţii şi de a le permite bacteriilor „bune” să prospere. Acum, oamenii de ştiinţă au creat o bomboană fără zahăr care conţine bacterii moarte ce se leagă de bacteriile rele, cu scopul de a reduce apariţia cariilor.

În studiul lor publicat în Probiotics and Antimicrobial Proteins, specialiştii au notat că după ce mîncăm, bacteriile de pe suprafaţa dinţilor elimină un acid ce poate duce la eroziunea smalţului şi la apariţia cariilor. 

Cel mai des întîlnit tip de tulpină de bacterie dăunătoare este Mutans streptococci. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă spun că în studii anterioare realizate pe şoareci s-a constatat că un alt tip de bacterie numită Lactobacillus paracasei poate reduce numărul bacteriilor care cauzează carii. 

Astfel, ei au creat un studiu pilot pe 60 de subiecţi în care au testat dacă o bomboană fără zahăr care conţinea mostre de L. paracasei DSMZ16671 ucise de căldură poate reduce nivelul de bacterii orale negative. 

Rezultatele au indicat că aproximativ 75% dintre participanţii care au consumat bomboane cu „bacterii bune” aveau un nivel mai scăzut de Mutans streptococci în salivă, comparativ cu nivelul indicat înainte de studiu. 

„Noi credem că este aceste efect, observat după o expunere la doar 5 bomboane, este remarcabil”, au declarat autorii studiului.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
269 locuitori

Samurza este un sat din cadrul comunei Cealîc, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 269 de oameni. Satul Samurza a fost menționat documentar în anul 1810.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.