18 december 2014, 09:20 Health views 8557
Răcirea vremii crează condiţii favorabile pentru pneumonii
Photo: pediatriya.info
18 december 2014, 09:20 Health views 8557

Răcirea vremii crează condiţii favorabile pentru pneumonii

Numărul cazurilor de pneumonii a crescut cu 11 la sută în ultimele două săptămâni, iar o bună parte dintre bolnavi sunt copii. Secția Pneumologie a Institutului Mamei și Copilului este arhiplină. Zilnic, aici ajung cel puțin doi copii.

Acest bebeluș a fost internat în stare gravă, acum câteva zile. Mama copilului spune că boala a evoluat fără simptome.

"Starea s-a înrăutățit brusc. Deodată s-a ridicat febra, apoi a început o tusă puternică. Joi am fost la medicul de familie. Medcul l-a controlat și a zis că totul este bine și că nu există motive de îngrijorare", a zis femeia.

Șefa secției de Pneumologie a Institutului Mamei și Copilului afirmă că cei mai mulţi copii sunt spitalizați în stare gravă.

"În primul rând mămicele nu se adresează la timp la medicul de familie. A două problemă este că copiii nu sunt supravegheați în veriga primară confrom protocolului", a explicat Elena Păpădie.

Săptămâna trecută, au fost înregistrate 1.732 de cazuri de bronșite și pneumonii, cu aproape 200 mai multe față de acum două săptămâni. 500 de copii au fost spitalizați.

Specialiștii spun că anual numărul copiilor de până la cinci ani, care fac înfecții respiratorii acute este în creștere. Astfel, în 2013 au fost înregistrate peste 600 de cazuri la o mie de copii, cu 53 mai multe față de 2012.

Un antidot împotriva maladiei este vaccinul pneumococic, susțin specialiștii. Totuși, în unele cazuri acesta nu poate fi administrat.

"Este contraindicat copilașilor care posedă hipersensibilitate la oricare substanță din componenta vaccinului. Copiii cu stări imunodificitare severe, cu boli sau stări acute", a declarat șeful secției Centrului Național de Sănătate Publică, Laura Ţurcanu.

În acest an, peste 8.600 de copii au fost vaccinați contra pneumoniei. Preparatul este administrat din data de 1 octombrie 2013 la vârsta de 2 luni, patru luni și un an.

Source: www.publika.md

Keywords:

boala , Moldova , sanatate , statistica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
5220 locuitori

Vorniceni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Vorniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Strășeni și la 39 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5220 de oameni. Satul Vorniceni a fost menționat documentar în anul 1420.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.