Go to section: Literature
12 june 2013, 11:17 Literature views 11344
12 june 2013, 11:17 Literature views 11344

Colindatul în ceată bărbătească, inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO

Colindatul în ceată bărbătească a fost introdus în lista patrimoniului cultural protejat de UNESCO. Potrivit Ministerului Culturii, decizia a fost luată în cadrul celei de-a VIII-a sesiuni a Comitetului interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului imaterial al UNESCO, care are loc la Baku, Azerbaidjan. 

Este pentru prima dată cînd un element de patrimoniu cultural al Republicii Moldova este înscris în lista UNESCO. Dosarul privind colindatul în ceată bărbătească, pregătit de experţi din Republica Moldova şi România, a fost depus la Paris pe 31 martie 2013.

Anterior, Varvara Buzilă, directorul adjunct al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală declara că odată ce colindatul în ceată bărbătească va intra pe lista UNESCO, țara noastră va beneficia de o susţinere financiară substanţială din partea ONU. Totodată, Varvara Buzilă a opinat că acest lucru ar putea servi drept bază pentru dezvoltarea economică, întrucît acest obicei ar atrage mai mulţi turişti în ţara noastră.

Pînă în prezent, Arcul geodezic Struve din apropierea satului Rudi, Soroca, a fost singurul monument din Republica Moldova inclus de UNESCO pe lista atracţiilor culturale şi naturale mondiale.

Republica Moldova a mai depus două cereri pentru includerea în lista UNESCO: una în anul 2007 ‒ referitor la Complexul muzeal „Orheiul Vechi”, iar cea de-a doua în 2011 ‒ pentru cernoziomurile stepei Bălţi. Cu toate acestea, Orheiul Vechi aşa şi nu a fost aprobat de către comisia specială din cauză că partea moldovenească nu a respectat un şir de cerinţe privind întreţinerea şi restaurarea monumentului.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
157 locuitori

Feteasca este un sat din cadrul comunei Leuşeni, raionul Hînceşti. Localitatea Feteasca se află la distanța de 51 km de orașul Hîncești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 157 de oameni. Satul Feteasca a fost înființat în anul 1900.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.