Go to section: Literature
08 january 2016, 11:17 Literature views 17453
08 january 2016, 11:17 Literature views 17453

In memoriam. Crezul vieţii lui A. Hropotinschi „Omul sfinteşte locul şi nu locul pe om!”

Biserica a rînduit ca noi, cei vii, să-i pomenim pe cei morţi în anumite zile, calculate din clipa morţii, zile a căror însemnătate îşi are rostul ei. Zilele acestea cei apropiaţi, cei dragi, cei îndureraţi, colegii şi prietenii după o datină sfîntă s-au întîlnit la cea de-a patruzecea zi de pomenire a aceluia care a fost Andrei Hropotinschi.

La 1 august 2011 a încetat să mai bata inima neobositului critic literar, a omului de stiinţă, prozatorului, a folcloristului, a traducătorului Andrei Hropotinschi. Mărturisea de curînd în paginile unui articol că rămîne a fi un „om de creaţie, energic, perseverent, cu spirit de iniţiativă”, că „nu lasă să treacă nici măcar o zi din viaţa sa fără o pagina citită, fără „a pedala” prin internet, fără a scrie măcar o pagină pe zi”, fapt care i-a permis să elaboreze „sumedenia de articole, studii, monografii, culegeri, traduceri, lucrări critice de sinteză”. Unul dintre visele sale neîmplinite a fost să cunoască „la perfecţie limbile rusă, ucraineană, engleză, franceză, dar creaţia literară le-a pus pe plan secund”. Era neobosit, cînd venea vorba de tot ce ţinea de universul Domniei sale, nu a renunţat la nici una din activităţile sale, tot zicînd „sănătate de-aş avea”…

L-a luat Dumnezeu în lumea celor drepţi, prea devreme…

Harnic folclorist, discipol al patriarhului folcloristicii moldoveneşti Grigore Botezatu. Critic literar de o rară profunzime, care a apreciat imparţial procesului literar, unul din cei mai sinceri şi consecvenţi critici ai creaţiei lui Ion Druţă.

Andrei Hropotinschi va rămîne în memoria noastră drept unul dintre slujitorii harnici ai culturii scrise moldoveneşti.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1419 locuitori

Bocani este un sat şi comună din raionul Făleşti. Bocani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 1419 oameni. Satul Bocani a fost menționat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.