22 july 2014, 17:08 views 11274
Experţi: Transnistria devine o zonă de risc economic (VIDEO)
Photo: noi.md
22 july 2014, 17:08 views 11274

Experţi: Transnistria devine o zonă de risc economic (VIDEO)

Nivelul înalt de deschidere a economiei transnistrene, relevată de faptul că comerţul extern depăşeşte de peste două ori volumul economiei locale, determină o vulnerabilitate sporită a regiunii la diverse şocuri externe în viitorul apropiat. Această constatare a fost enunțată în cadrul unei conferinţe de presă de către specialiştii Centrului Analitic Independent Expert-Grup, relatează NOI.md.

În acelaşi timp, economia regiunii, pentru a supravieţui, are nevoie acută de pieţele externe de desfacere, însă deficitul de cont curent de circa 80% din PIB denotă carenţe de competitivitate şi dezechilibre structurale grave.

Problema respectivă a devenit şi mai relevantă în contextul înrăutăţirii situaţiei economice din Ucraina şi Federaţia Rusă, precum şi a incertitudinii cauzate de respingerea de către autorităţile din regiune a Acordului de asociere semnat de Republica Moldova cu UE.

Anume accesul dificil la pieţele externe, pe fondul competitivităţii reduse şi al modelului non-durabil de creştere economică, vor constitui principalele provocări în viitorul apropiat pentru autorităţile şi companiile din regiune.

Source: www.noi.md

Keywords:

Transnistria , economie , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
47 locuitori

Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Moșana, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 198 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 47 de oameni. Satul Octeabriscoe a fost înființat la începutul secolului XX cu denumirea Dragalina.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.