27 september 2023, 12:00 Family views 1259
Mai multe păsări din Cartea Roșie, ucise într-un sat din Cimișlia
27 september 2023, 12:00 Family views 1259

Mai multe păsări din Cartea Roșie, ucise într-un sat din Cimișlia

Pe 24 septembrie, Inspectorii de mediu din Direcția Control Resurse Cinegetice și Piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului au documentate un act de braconaj care include omorul a trei turturele (Streptopelia turtur) și un vînturel de seară (Falco vespertinus).

Responsabili pentru încălcările săvîrșite sînt doi membri ai Societății Vînătorilor și Pescarilor din Moldova, transmite Noi.md cu referire la stiri.

Cazul a fost descoperit de Inspectorii de mediu în extravilanul satului Coștangaliaraionul Cimișlia.

Ambele specii sînt interzise a fi vînate, atît prin prisma Hotărîrii de Guvern cu privire la sezonul de vînătoare 2023-2024, cît și prin prisma faptului că una dintre ele este o specie vulnerabilă, inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

De asemenea, inspectorii se arată nemulțumiți față de atitudinea unor membri și sînt nemulțumiți în concordanță cu situația în cauză.

"Astfel, constatăm cu foarte mare tristețe și indignare faptul că unii din membrii comunității de vînători din Republica Moldova:

- ignoră prevederile legale cărora trebuie să se supună;

- omoară cu bună știință specii de păsări pe care NU AU VOIE să le ucidă;

- nu își îndeplinesc obligația de bază a activității lor, și anume cea de a cunoaște, identifica și discerne atît speciile permise pentru vînătoare, cît și cele interzise.

Regretăm această atitudine din partea lor și îi somăm să dea dovadă de multă responsabilitate și etică profesională. Amintim pe această cale faptul că orice vînător din țara aceasta are obligația de a cunoaște mai bine decît oricine toate speciile de animale (atît cele permise de vînat, cît și cele interzise), deoarece anume aceste informații le dau dreptul de a ține în mînă o armă de vînătoare.

Nu credem și nu acceptăm scuze precum confuzia între specii sau lipsa de atenție - acestea nu trebuie să facă parte din arsenalul unei persoane care apasă pe trăgaci.'', a comunicat Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Ar putea fi o imagine cu porumbel şi porumbel

Keywords:

pasari , Cartea Rosie , Cimișlia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
3946 locuitori

Scoreni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Scoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3946 de oameni. Satul Scoreni a fost menționat documentar în anul 1772.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.