23 may 2016, 11:15 Folk crafts views 8408
Scandalos! Cheile universale pentru interfon (Video)
23 may 2016, 11:15 Folk crafts views 8408

Scandalos! Cheile universale pentru interfon (Video)

Expresia „casa mea, este fortăreaţa mea" nu mai este valabilă pentru moldoveniicare stau la bloc şi care au ales să-şi securizeze intrarea în scară cu ajutorul interfonului. De ceva timp, pe piaţă au apărut aşa - numitele chei universale, accesibile pentru toţi, inclusiv pentru infractori, şi care deschid practic orice uşă.

Şi mai grav este faptul că şi firmele specializate în instalarea interfoanelor vând cu uşurinţă chei. Aflaţi cât de uşor pot fi invitaţi hoţii în locuinţele noastre, din reportajul realizat de colegii noştri de la "Moldova, ţară de minune".

Pe Internet pot fi găsite mai multe anunțuri despre vânzarea așa - ziselor chei universale. Iată una dintre oferte.

"În set sunt şase ori şapte chei, ele vă funcționează în toate sectoarele orașului. Cheile noastre deschid cam 80 la sută din sistemele de interfon din oraş".

Am decis să cumpărăm un set de chei "magice" pentru care am plătit șase sute de lei. Vânzătorul ne-a arătat şi cum funcționează cipurile.

Apoi, am încercat să deschidem uşile mai multor blocuri din toate sectoarele Capitalei.

Din totalul celor nouă scări de bloc din curtea pe care am vizitat-o, în şapte am avut acces. Doar două uşi nu le-am putut deschide.

Puțini dintre administratorii firmelor, care instalează interfoane, au recunoscut public faptul că sistemele lor sunt vulnerabile. Directorul unei companii specializate ne-a dezvăluit că aceste chei au fost confecţionate chiar de firmele care se ocupă de întreţinerea unor astfel de echipamente.

"Noi intenţionat luăm o cheie o înscriem şi într-un panou şi în altul şi în al treilea panou, şi o facem doar pentru poştaşi că să nu umble cu 300 sau 400 de chei câte scări avem", spune Andrei Zubac, director companie.

Iar de la poștași, angajați ai SEL-urilor, cheile universale ajung, prin diverse metode, la aşa-numiţii specialişti de pe Internet.

Cheile pot fi cumpărate cu uşurinţă chiar de la firmele care instalează şi întreţin interfoanele.

Cu ajutorul cheii cumpărate de la firma specializată am reușit să intrăm și în cele două scări ale blocului, în care iniţial nu am avut acces. În locul nostru puteau fi însă:

"Au loc furturi, personal am lăsat uşa descuiată şi mi s-a furat geanta din antreu. Erau bani, acte. O găsisem dimineaţa între scări".

Întrebată de ce a vândut cheile în lipsa unui act de identitate, o angajată a unei firme care instalează interfoanele ne-a spus:

"- Îmi cer scuze. Noi de obicei solicităm, presupun că era rând şi trebuia repede să deservesc clientul."

"Este la limita legalului, undeva între legal şi amoral şi neetic. Persoanelor care li s-ar fura ceva din scara blocului ar putea să acţioneze în judecată compania care a instalat interfonul", spune juristul Victor Panțîru.

Potrivit datelor Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău, doar anul trecut, hoţii au reuşit să pătrundă în peste 1.100 de apartamente.

Source: www.publika.md

Keywords:

aparare , furt

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1730
Populația:
792 locuitori

Hîrbovăț este un sat din comuna Onișcani, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Călărași și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 792 de oameni. Satul Hîrbovăț a fost menționat documentar în anul 1730.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.