30 may 2022, 13:30 Folk crafts views 1582
Chișinăuienii, îndemnați să achite impozitul pe bunurile imobiliare
30 may 2022, 13:30 Folk crafts views 1582

Chișinăuienii, îndemnați să achite impozitul pe bunurile imobiliare

Primăria Chișinău informează contribuabilii din municipiu despre necesitatea achitării impozitului pe bunurile imobiliare pentru perioada fiscală 2022. Subdiviziunea de profil, Direcția de colectare a impozitelor și taxelor locale, a expediat deja avizele de plată, prin intermediul serviciilor poștale, conform prevederilor art. 286 din Codul Fiscal.

Deținătorii semnăturii electronice și/sau mobile pot accesa portalul sfs.md/ro/servicii/persoane_fizice și selecta opțiunea vizualizarea impozitului, în baza fișei imobilului și respectiv pot genera desinestătător avizul de plată, vizualiza suma impozitului și imprima avizul pe suport de hîrtie.

De asemenea, în contextul modificărilor la Codul fiscal, începînd cu anul 2021 a fost abrogat alin. (2) al art. 282 și nu se mai aplică reducerea de 15% pentru achitarea pînă la 30 iunie a sumei integrale a impozitului pe bunurile imobiliare calculat.

Onorarea obligației fiscale se face cu Avizul de plată direct la oficiile poștale, instituțiile bancare sau online prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice www.mpay.gov.md prin selectarea serviciului „Achitarea impozitului pe bunurile imobiliare (cu aviz de plată)".

Termenul-limită de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare, conform art. 282 Cod Fiscal, este 30 iunie 2022.

Scutirea la impozitul pe bunurile imobiliare se acordă persoanelor de vîrstă pensionară, în temeiul art. 283 din Codul fiscal, iar conform Deciziei Consiliului Municipal Chișinău nr. 14/1 din 21 decembrie 2021, scutirea a fost stabilită în mărime de 500 mii lei din valoarea estimată în scopul impozitării imobilului - domiciliu.

Pentru siguranța și protecția datelor cu caracter personal, avizele de plată pot fi eliberate la sediul Direcției de colectare a impozitelor și taxelor locale (str. 31 August 1989, 63A), la prezentarea actului de identitate sau a împuternicirii legale.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
4198 locuitori

Caracuşenii Vechi este un sat şi comună din raionul Briceni. Caracuşenii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Caracuşenii Vechi este aşezat pe malul drept al pîrîului Lopatnic, situat la 15 km sud-est de staţia de cale ferată Lipcani, la 40 km nord-vest de Edineţ şi la 227 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4198 de oameni. Prima atestare a satului Caracuşenii Vechi, cu numele Carapuşceni din ţinutul Hotin,  datează din mai 1575. 

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.