Mergi spre compartimentul: Istoria
06 octombrie 2023, 14:00 Istoria views 1417
Unde va fi expusă barca veche din lemn găsită în Nistru
06 octombrie 2023, 14:00 Istoria views 1417

Unde va fi expusă barca veche din lemn găsită în Nistru

O barcă din lemn recent descoperită la fundul rîului Nistru a fost adusă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei pentru a fi conservată și expusă vizitatorilor. Monoxila are o lungime de peste 7 metri și o greutate impunătoare, întrucît 30 de oameni și-au unit forțele pentru a o ridica de la pămînt.

Se estimează că această piesă din lemn ar putea avea o vechime de cîteva zeci de secole și ar fi fost utilizată pentru pescuit, transport sau, în unele cazuri, poate chiar pentru piraterism. Este prima barcă cu astfel de capacități descoperită și care urmează să fie salvgardată de către arheologi.

Barca antică a fost adusă la suprafață abia acum. Această descoperire valoroasă urmează să devină un exponat deosebit în Muzeul Național de Istorie din Chișinău. În prezent, arheologii au demarat procesul de conservare a bărcii, iar pentru a asigura o restaurare corespunzătoare, este nevoie de timp, notează Noi.md cu referire la newsmaker.

Arheologii presupun că barca din lemn ar avea mii de ani, cel mai probabil, a fost cioplită dintr-un buştean de stejar. Specialiștii au colectat probele necesare, care vor fi trimise la diverse laboratoare pentru a fi supuse datării cu ajutorul metodei radiometrice bazate pe izotopul 14 de carbon. Această tehnică poate furniza informații precise despre vîrsta materialelor.

O comisie specială va fi înființată pentru a aprecia valoarea acestei descoperiri din adîncurile Nistrului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

barcă , Nistru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
667 locuitori

Otac este un sat şi comună din raionul Rezina. Otac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume și este situat la o distanță de 28 km de orașul Rezina și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 667 de oameni. Satul Otac a fost întemeiat în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.