Mergi spre compartimentul: Cultura
02 august 2014, 11:32 Cultura views 11072
La Chişinău a avut loc prezentarea albumului „Dimitrie Cantemir. Contemporan al veacului Luminilor” (VIDEO)
Foto: noi.md
02 august 2014, 11:32 Cultura views 11072

La Chişinău a avut loc prezentarea albumului „Dimitrie Cantemir. Contemporan al veacului Luminilor” (VIDEO)

O nouă lucrare despre personalitatea domnitorului moldovean Dimitrie Cantemir a fost prezentat la Chişinău.

Albumul doctorului habilitat Victor Ţvircun „Dimitrie Cantemir. Contemporan al veacului Luminilor" este rezultatul activităţii de 35 de ani în calitate de cercetător, pedagog şi diplomat.

Volumul include biografia savantului moldovean, omului de stat şi iluministului Cantemir, scrisă în patru limbi şi completată cu ilustraţii. „Principala idee a acestui album este extinderea cunoştinţelor despre Dimitrie Cantemir în spaţiul eurasiatic. Se ştie că pînă în prezent, majoritatea publicaţiilor despre viaţa şi activitatea lui Cantemir au fost în limbile rusă şi moldovenească. Însă cunoştinţele despre această personalitate trebuie promovate mult mai larg. De aceea, biografia lui aici a fost prezentată și în limbile engleză şi turcă", a declarat Ţvircun.

„Multe lucrări apărute în Europa la mijlocul sec. XVII se bazau pe ideile lui Dimitrie Cantemir. El este singurul savant din spaţiul eurasiatic care a unit în activitatea sa valorile civilizaţiei europene şi asiatice. De aceea, scopul meu este să demonstrăm societăţii nivelul european şi mondial al acestei personalităţi", a menţionat autorul.

Victor Ţvircun este autorul a 18 monografii şi peste 230 de articole ştiinţifice despre Dimitrie Cantemir, publicate în reviste ştiinţifice din Moldova şi de peste hotare.

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
2308 locuitori

Zastînca este un sat şi comună din raionul Soroca. Zastînca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 1 km de orașul Soroca și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2308 oameni. Satul Zastînca a fost menționat documentar în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.