Mergi spre compartimentul: Cultura
14 martie 2024, 16:00 Cultura views 953
Sergiu Prodan:
14 martie 2024, 16:00 Cultura views 953

Sergiu Prodan: "Vrem să păstrăm talentele acasă"

Programul Național de Dezvoltare a Industriilor Creative „Moldova Creativă” 2024-2027 a fost aprobat astăzi de Guvern. Potrivit notei informative prezentate de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în prezent, sectorul industriilor creative din țara noastră reprezintă, în medie, peste 2200 de întreprinderi cu circa 9000 de angajați, precum și 2500 de liber-profesioniști.

„Moldova este creativă! Și noi, împreună cu Guvernul, ne dorim să valorificăm acest potențial creativ al oamenilor noștri. Să creăm un mediu favorabil pentru dezvoltarea unui sector competitiv și durabil”, a declarat Sergiu Prodan cu prilejul adoptării Programului, notează Noi.md.

El a încurajat sectorul privat să se focuseze mai mult pe industriile creative, pentru a spori ponderea acestora în economia națională. „Totodată, trebuie să extindem avantajele industriilor creative în comunitățile regionale și locale. Așa, împreună, vor asigura dezvoltarea durabilă a țării noastre. La baza industriilor creative stă talentul și capitalul uman, iar noi ne dorim să păstrăm toate aceste talente acasă”, a mai menționat ministrul.

Programul „Moldova Creativă” vizează șapte sub-sectoare ale industriilor creative și profesioniștii care își desfășoară activitatea în aceste domenii, și anume: Arte vizuale (arte plastice, fotografie, design, modă), Artele spectacolului (teatru, dans, muzică), Editare (carte și presă), Audiovizual (radio, televiziune, cinematografie, video), Publicitate, Createch (new media art, jocuri) și Arhitectură.

Obiectivele generale ale Programului țin, în general, de creșterea rolul industriilor creative în reziliența economică și socială a țării. Bugetul estimativ al Programului Național „Moldova Creativă” pentru o perioadă de patru ani este de circa 100 de milioane de lei, inclusiv 31 de milioane din bugetul de stat.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
690 locuitori

Grinăuţi-Raia este un sat din cadrul comunei Grinăuţi-Moldova, raionul Ocniţa. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Ocnița și la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 690 de oameni. Satul Grinăuți-Raia a fost atestat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.