Mergi spre compartimentul: Costumul popular
12 august 2013, 10:52 Costumul popular views 8779
12 august 2013, 10:52 Costumul popular views 8779

Festivalul Iei la a doua ediţie


Foto: moldpres.md

Prima Doamnă, Margareta Timofti, a participat sîmbătă la ediţia a doua a Festivalului Iei, desfăşurat la pensiunea agroturistică „La curtea moşului” din capitală, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Preşedinţiei.

La ceremonia de inaugurare a festivalului, Margareta Timofti a salutat desfăşurarea în Republica Moldova a unor acţiuni cultural-artistice, care au drept scop promovarea portului tradiţional. “Ia a conservat în ea codul genetic al poporului nostru, într-o armonie de culori şi simboluri adunate de milenii. Bluza femeiască, cea mai spectaculoasă piesă de port, le-a conferit domnişoarelor şi doamnelor feminitate, eleganţă şi frumuseţe”, a spus Prima Doamnă.

Margareta Timofti a subliniat importanţa păstrării tradiţiilor populare. „Acum un an am văzut la un aeroport din SUA însoţitoare de bord ale companiilor aeriene indiene, purtînd sari, costumul tradiţional indian. Mi-am imaginat că ar fi frumos să le vedem şi pe însoţitoarele de bord de la Compania Air Moldova purtînd ii ca simboluri ale portului naţional, dar şi ale feminităţii”, a spus soţia preşedintelui Republicii Moldova.

Margareta Timofti a vizitat o expoziţie în care creatori de modă şi meşteri populari au prezentat ii şi alte straie naţionale. De asemenea, Prima Doamnă a urmărit o prezentare de modă în care persoane publice au defilat îmbrăcate în ii.

La eveniment au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic, meşteri populari şi interpreţi de folclor.

Cuvinte cheie:

Festival , costum popular , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
68 locuitori

Bălţata de Sus este un sat din cadrul comunei Bălţata, raionul Criuleni. Satul Bălţata de Sus se află la o distanţă de 26 km de orașul Criuleni și la 13 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 68 de oameni. Satul Bălţata de Sus a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.