Mergi spre compartimentul: Cinematografia
05 ianuarie 2017, 14:15 Cinematografia views 4974
Renașterea filmului moldovenesc
05 ianuarie 2017, 14:15 Cinematografia views 4974

Renașterea filmului moldovenesc

Renașterea filmului moldovenesc şi promovarea producţiei autohtone peste hotarele țării sunt obiectivele Centrului Naţional de Cinematografie pentru anul 2017. Pentru dezvoltarea instituției, dar și pentru finanţarea producţiei autohtone de film Guvernul a alocat aproape opt milioane de lei.

Este pentru prima dată din ultimii zece ani cînd statul investește în acest domeniu în asemenea proporții.

Directorul Centrului Național de Cinematografie, Valeriu Jereghi susține că ideile pentru dezvoltarea domeniului vor fi discutate la o ședință cu producători de film, regizori și scenariștii. Iar pentru repartizarea banilor va fi anunțat un concurs.

"Guvernul a hotărât să susţină această mişcare de renaştere cinematografiei naţionale, este pentru mine ca cineast, dar şi pentru foarte multă lume este un pas cu mare resprect, noi o să propunem tuturor producătorilor, începând de la nordul republicii, trecând pe centrul şi până la sud să participe la acest concurs", a afirmat directorul Centrului de Cinematografie, Valeriu Jereghi.

Valeriu Jereghi mai spune că instituția va promova și colaborarea internațională în domeniu.

"Vreau să ridicăm nivelul profesiei. De aceea, noi vom facem mai multe co-producţii internaţionale. Cu un regizor din România, de exemplu, iar operator al nostru eu personal nu o să folosesc din aceasta finanţare a cinematografiei moldoveneşti eu mi-am propus să mă retrag pentru patru ani de zile din propria profesie", a afirmat directorul Centrului de Cinematografie, Valeriu Jereghi.

Ministerul Culturii susține inițiativa renașterii filmului moldovenesc.

"A fost o necesitate pentru că este un sector dinamic, este un sector care îți promovează imagine nu doar în țara, dar și peste hotare, noi ne fixăm ca obiectiv pe lângă faptul să susținem producția autohtonă, să încercăm să aducem cît mai mulți producători străini aici, în Republica Moldova, ca să încercăm să dezvoltăm parteneriate", a afirmat secretarul de stat al ministerului Culturii, Andrei Chistol.

Atât actorii care joacă acum mai mult în teatre, cât și regizorii, speră că-și vor putea realiza ideile în scurt timp.

"În sfîrșit vedem un progres pentru actorii noștri. Mulți artiști talentați din țara noastră au plecat peste hotare, în România, Suedia, Franța", a afirmat artistul emerit Piotr Peicev.

" Sper că această promesiune să fie îndiplinită. Întotdeauna am visat să joc în filme. Am avut norocul să particip la filmări în Sankt Petersburg, dar și la noi, într-un film al regizorului Jereghi", a spus actrița Marina Staşoc.

"De cinci ani mi-a venit ideea unui film despre persoanele cu dizabilități. O poveste de dragoste. Nu știu dacă voi reuși, dar aș vrea să particip la concurs", a spus actorul și regizorul, Ghenadii Boiarkin.

Centrul Național de Cinematografie a fost înființat în luna mai a anului trecut.

Reamintim, că mai multe informații despre Istoria cinematografiei moldoveneştiSpeciile şi genurile cinematografieiFilmul televizatCineaştii moldoveniPersonalităţi ale cinematografiei puteţi găsi la compartimentul Cultura al proiectului moldovenii.md

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

renaștere , bani , Cinematografie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
542 locuitori

Sirota este un sat din cadrul comunei Crihana, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Orhei și la 64 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 542 de oameni. Satul Sirota a fost menționat documentar în anul 1786.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.