Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
15 aprilie 2015, 16:51 Sărbători şi obiceiuri views 10657
Preşedintele a dispus organizarea manifestaţiilor publice cu ocazia Zilei Naţionale a Drapelului şi Stemei de Stat ale R. Moldova
15 aprilie 2015, 16:51 Sărbători şi obiceiuri views 10657

Preşedintele a dispus organizarea manifestaţiilor publice cu ocazia Zilei Naţionale a Drapelului şi Stemei de Stat ale R. Moldova

Preşedintele Nicolae Timofti a dispus organizarea de către Armata Naţională, fără folosirea tehnicii militare, a unor manifestaţii publice cu ocazia Zilei Naţionale a Drapelului şi Stemei de Stat ale Republicii Moldova. Subiectul a fost discutat de către Şeful statului, pe parcursul şedinţei de lucru cu ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, şi cu şeful Marelui Stat Major, generalul Igor Gorgan.

Proiectul moldovenii.md reamintește că Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova este sărbătorită la 27 aprilie. Este o sărbătoare națională instituită de Parlamentul Republicii Moldova la 23 aprilie 2010.

Prima Sesiune a Sovietului Suprem al R.S.S. Moldova din 27 aprilie 1990 a legiferat oficial Drapelul de Stat în culorile albastru, galben şi roşu cu stema amplasată în centrul fîşiei galbene. Pentru prima dată Drapelul de Stat a fost arborat pe Parlamentul Republicii Moldova la 27 aprilie 1990.

În anul 2012 cu prilejul Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova, marcată pentru a treia oară, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pe un catarg de 30 de metri înălţime, a fost arborat un drapel imens, cu dimensiunile de 7×3,5 metri, în cadrul unei ceremonii solemne. Drapelul, care este cel mai mare Tricolor din istoria ţării, a fost binecuvîntat de Mitropolitul Vladimir al „Chişinăului şi Întregii Moldove".

Cu ocazia acestei sărbători se organizează activităţi cultural-educative, expoziţii de carte cu referire la istoria statului și evoluţia drapelelor pe parcursul istoriei statului nostru, excursii tematice consacrate Zilei Drapelului de Stat.

Informații despre simbolurile naționale ale Republicii Moldova și Moldovei istorice pot fi vizualizate la compartimentul ISTORIA a proiectului moldovenii.md.

Cuvinte cheie:

drapel , Moldova , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1842
Populația:
1574 locuitori

Ilenuţa este un sat şi comună din raionul Făleşti. Ilenuţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1574 de oameni. Satul Ilenuţa a fost menționat documentar în anul 1842.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.