Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
04 septembrie 2017, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 7344
Astăzi sărbătorim pentru prima dată pe Sfîntul Gavriil Bănulescu - Bodoni
04 septembrie 2017, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 7344

Astăzi sărbătorim pentru prima dată pe Sfîntul Gavriil Bănulescu - Bodoni

Creştinii ortodocşi din ţara noastră îl sărbătoresc astăzi pentru prima dată pe Sfîntul Gavriil Bănulescu - Bodoni. În cinstea sa, la Mănăstirea Căpriana a fost oficiată o slujbă specială de către un sobor de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Vladimir. La sfînta liturghie au participat oameni veniți din toate colțurile țării, care s-au rugat pentru liniște și pace.

Sute de oameni amenii au străbătut zeci de kilometri pentru a participa la această slujbă specială.

"Astăzi se pomenește un sfînt deosebit al Moldovei, unii din puținii pe care îi avem noi în Moldova. E o slujbă specială nu numai pentru mine, dar pentru toți moldovenii."

"Am venit aici cu întreaga familie din Chișinău, cu rudele pentru că e o zi importantă. Am venit să ne rugăm pentru sănătate, pentru pace în țară, pentru ca copii să fie sănătoși."

În curtea mănăstirii au fost scoase și moaștele sfîntului, la care creștinii s-au închinat și s-au rugat pentru sănătate.

"M-am rugat pentru familie, pentru nepoți, pentru tot neamul nostru, pentru țara noastră. "

"Ne rugăm pentru copii, pentru sănătate, pentru ca să fie bine în Moldova."

Slujba a fost oficiată de către un sobor de preoţi, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove.

"Cred că cu mulți ani înainte de a fi canonizat sfîntul Gavriil, el fiind în această mănăstire s-a rugat către bunul Dumnezeu ca să ajungem la aceste zile frumoase cînd mănăstirea va fi împodobită." a spus Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove.

Gavriil Bănulescu - Bodoni a fost canonizat în data de 3 septembrie 2016. Moaştele Sfîntului sunt păstrate la Mănăstirea Căpriana. Gavriil Bănulescu - Bodoni a tipărit mai multe cărţi şi a contribuit la buna desfăşurare a vieţii bisericeşti din Basarabia.

El a fost mitropolit al Moldovei, Poltavei şi Kievului, iar în 1813 a fost numit mitropolit al Basarabiei. Gavriil Bănulescu-Bodoni a zidit cîteva biserici în Chișinău și în alte localități din ţară și a restaurat Mănăstirea Căpriana.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2022 locuitori

Coteala este un sat şi comună din raionul Briceni. Coteala este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Coteala este situat la o distanță de 24 km de oraşul Briceni şi la 260 km de Chișinău.Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2022 de oameni. Prima atestare documentară a satului Coteala datează din anul 1437, cînd aşezarea se afla în stăpînirea boierului Mihail de Dorohoi.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.