Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
31 martie 2018, 15:10 Sărbători şi obiceiuri views 15956
Mîine se sărbătoresc Floriile
31 martie 2018, 15:10 Sărbători şi obiceiuri views 15956

Mîine se sărbătoresc Floriile

Creștinii ortodocși prăznuiesc duminică, 1 aprilie, Floriile, una dintre cele 12 sărbători împărătești, care marchează intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului. În această zi, enoriașii merg la biserică, iar cei care postesc au dezlegare la pește.

Biserica spune că în ziua intrării în Ierusalim, poporul a ieșit în întîmpinarea Mântuitorului, purtând în mâini crengi de smochini, curmal şi măslin. Din acele timpuri, creștinii ortodocși vin la biserică cu ramuri de salcie, care simbolizează biruința Mîntuitorului asupra morții. Preoții sfințesc aceste ramuri, pe care creștinii le iau acasă şi le păstrează anul întreg. Enoriașii care au ținut post se pot împărtăși în această zi şi au dezlegare la peste, vin şi untdelemn.

Potrivit tradiției populare, este bine ca apicultorii să înconjoare în ziua de Florii stupii cu crengi sfințite, iar agricultorii să îngroape mugurii sub brazdă. În vreme de furtună, muguri sfințiți la Florii se pun pe foc, pentru a împrăștia norii şi grindina.

După Duminica Floriilor, creștinii ortodocși intră în Săptămîna Patimilor.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

sarbatoare , ortodoxie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1883
Populația:
1784 locuitori

Unțești este un sat şi comună din raionul Ungheni. Unțești este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Ungheni și la 112 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1784 de oameni. Satul Unțești a fost menționat documentar în anul 1883.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.