Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
01 septembrie 2022, 11:45 Sărbătorile calendaristice laice views 1333
Vocea poporului: Ce amintiri au păstrat cetățenii noștri despre școală
Foto: noi.md
01 septembrie 2022, 11:45 Sărbătorile calendaristice laice views 1333

Vocea poporului: Ce amintiri au păstrat cetățenii noștri despre școală

În Moldova a început un nou an de studii. Flori, baloane, panglici albe în păr, primul clopoțel, primul profesor, examene, balul de absolvire – cîte amintiri plăcute și emoționante avem de la școală. Și cum astăzi, aruncînd o privire înapo, își vede anii de școală generația noastră mai în vîrstă, cei care își conduc copiii și nepoții la careurile astăzi și ce amintiri mai trăiesc în inimile lor?

Am fost plăcut surprinși de modul în care cetățenii noștri își amintesc cu o căldură deosebită timpul petrecut la școală. Printre respondenți, la întrebări au răspuns atît persoane în vîrstă, cît și studenți, pentru care mai ieri parcă a sunat la propriu primul clopoțel.

- Foarte bune amintiri. Ne vedeam cu colegii de clasă, mergeam toți în uniformă, cu cosițe și funde. A fost foarte interesant.

- Ultimul sunet. Au cîntat melodii din filmul „Glumă”. Și, în general, totul era mai vesel pe vremuri.

- A fost perioada cînd pur și simplu învățam. A fost ceva interesant, acum nu mai este.

- Îmi amintesc de anii mei de școală. Mereu mergeam la școală, era interesant cine a mai venit nou, ce au făcut în vacanța de vară colegii, ce vom studia. Am absolvit Liceul Lomonosov. Îmi amintesc mereu de anii mei de școală cu căldură și unele sentimente speciale și le sînt recunoscătoare părinților și profesorilor mei.

- Munca, învățătura – aceste lucruri erau cele mai importante pentru noi.

- Școala înseamnă prietenie, școala înseamnă copilărie. Nu aveam toate aceste gadget-uri la școală, așa că a fost mai ușor de studiat. Au fost multe tentații pentru copii.

- Mai ștrengăream și noi.

- Am fost un elev eminente. Toți învățătorii mă iubeau. Am jucat fotbal, a mers în excursii turistice.

- Cele mai frumoase momente au fost cînd am trecut prima dată pragul școlii pe 1 septembrie, învățătoarea m-a luat de mînă și am intrat în curtea școlii. Aceste amintiri trăiesc pînă astăzi.
Mulți continuă să comunice cu colegii de clasă și astăzi, or, atîția ani au înfruntat primele dificultăți împreună:

- Da, chiar și zilele trecute am vorbit, ne-am întîlnit. Fiecare vorbește despre viața sa, despre ce au realizat. Am avut profesori buni și toate lucrurile neplăcute au fost date uitării.

- În primul rînd, mulțumim pentru tot ce ne-au predat și mult succes pe viitor cu noii elevi.

- Cel mai frumos moment este școala.

- Am terminat școala deja de 50 de ani, sînt la pensie. Ne întîlnim cu colegii noștri în fiecare an. Aceasta este școala noastră nr. 46 de la Poșta Veche. Găsim timp și ne întîlnim. Și este foarte plăcut să auzi care mai are noi, cine ce a realizat, care cum stă în viața de familie – ne bucurăm mult.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

vocea poporului , amintiri , scoala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
136 locuitori

Gherșunovca este un sat din cadrul comunei Vărăncău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Gherșunovca alcătuia 136 de oameni în anul 2004. Satul Gherșunovca a fost menționat documentar în anul 1893.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.